weby pro nejsevernější čechy

Dny řemesel u Dolského mlýna 2018 – exkurze

Od pátku 24. do neděle 26. srpna 2018 patřila louka u Dolského mlýna Národnímu parku České Švýcarsko a předváděčce starých řemesel – a na zahájení v pátek uspořádala obecně prospěšná společnost České Švýcarsko exkurzi.

Někdy bohužel ne vše vyjde podle představ a plánů. Na exkurzi se přihlásilo přes 30 zájemců, ale stačilo, aby ráno po dvou měsících tropických veder zapršelo, a spustila se lavina odhlašování – v 9 ráno v Krásné Lípě čekalo na autobus všeho všudy 14 zájemců.

Kroužení vyhlídkovou trasou mezi náhle osvěženými lesy plnými páry až do Vysoké Lípy. Odtud po modré strmě dolů k zázračně zachraňovanému Dolskému mlýnu a ještě kousek dál na louku, kde už je vše v plném proudu. Ujímá se nás Natalie Belisová a postupně představuje stanoviště – dehtařská pec, smolařství, jednoduchá pec na chleba, výroba potaše, kolomazi, spárování trámů mazaninou, sušárna ovoce, výroba šindelů, předení vlny. A hlavně to nej – stavba a zapálení milíře. A další, mnohé s možností osobně vyzkoušet (jako u pár předchozích) – dojení, hrnčířský kruh, keramika, drátování. Výstava o osudu Dolského mlýna a přestěhované výstava o řemeslech.

Prostě super zážitek a zkušenost. Umocněná tím, že pro ty, co se účastnili, všechno vyšlo – sotva jsme došli do Jetřichovic k autobusu, spustil se lijavec, a trval, a trval…

Zájem médií značný – Děčínský Deník, regionální televize rtm+, Český rozhlas

Tagy