weby pro nejsevernější čechy

Již po sedmé proběhl v Krásné Lípě festival s cestovatelskou tématikou „Sedm divů“

V sobotu 14. 11. 2015 se od 11:00 do pozdních večerních hodin vystřídaly v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě více nežtři stovky zájemců o cestování a objevování zajímavostí z různých koutů světa.

Letos více než kdy předtím, v kontextu současných událostí ve Francii, Sýrii, ale v celé Evropě vůbec, se na festivalu objevovala témata válečných konfliktů, teroristických útoků nebo problematika uprchlíků. Bohužel se nelze těmto tématům vyhnout ani na akci tohoto charakteru, která by měla přinášet spíše zábavné poučení, protože problémy senedotýkají už jen vzdálených zemí, ale i nás ve střední Evropě.

V programu ale nebyla jen tato vážná témata. Opět si každý mohl vybrat z pestré nabídky přednášek: od cestování na motorce kolem světa bez GPS, přes adrenalinové výstupy na Antarktidě, po veselé vyprávění o putování s medvědy po Čechách při natáčení večerníčků V. Chaloupka.

Během festivalu byly v prodeji tradičně výrobky regionálních výrobců: např. čokolády z čokoládovny Mana, pivo Falknštejn nebo výrobky chráněné dílny Markétka. Občerstvení ve vegetariánském duchu od Potulné Kuchařky příjemně dokreslovalo atmosféru cestovatelského festivalu.

Zájemci mohli nahlédnout i do stánku časopisu Koktejl, nakoupit v Hudy Outlet výprodeji nebo si vyzkoušet jízdu na elektrokolech. Během festivalu se pořádaly i soutěže, z kterých si vítězové odnesli předplatné časopisu Koktejl nebo kalendáře na rok 2016 „Českosaské Švýcarsko: Duše krajiny“.

Věříme, že festival jeho účastníky naplnil spoustou zážitků a umožnil jim nahlédnout do blízkých i vzdálených koutů světa, a to i tam, kde panuje válka, kde se lidé vypořádávají s následky přírodních katastrof či dlouhotrvajícího sucha. Snad festival přispěl k tomu, abychom v dnešním propojeném světě viděli věci více globálně a porozuměli problémům lidí v jiných zemích.

Festival by se nemohl konat bez přispění našich partnerů a sponzorů, kterým tímto děkujeme.

Jarmila Judová

A doplníme alespoň nějaké foto z vlastních zdrojů:

Tagy