weby pro nejsevernější čechy

Filmový festival Expediční kamera

Srdečně Vás zveme na filmový festival Expediční kamera, který se uskuteční v sobotu 26. března 2016 v kině v Krásné Lípě.

Mizející národy, divoká příroda i extrémní výkony na Expediční kameře 2016 v Krásné Lípě

Festival nejúspěšnějších cestovatelských a outdoorových filmů uplynulé sezony, Expediční kamera, opět míří do severních Čech, tentokrát do kina v Krásné lípě. A opět jsme nejsevernější filmový festival tohoto druhu. Jedná se už o 7. ročník, který bude probíhat v termínu od 18. února až do 5. dubna ve více než 200 českých a slovenských městech. Naši diváci se mohou na filmový festival těšit v sobotu 26. března v kině v Krásné Lípě, kde festival proběhne v odpoledních hodinách od 13:00 hodin.

Diváci budou mít možnost shlédnout ty nejlepší snímky o dobrodružných výpravách za zapomenutými národy a tajuplnými místy, o poznávání starobylých kultur i extrémních expedicích do těch nejnedostupnějších míst Afriky a Asie i neuvěřitelné výkony na hranici lidských možností v Alpách. Stanou se svědky extrémního výkonu, kdy se podařilo zdolat všechny čtyřtisícové vrcholy v Alpách za neuvěřitelných 80 dní. Nemožné, tedy pokud nemáte kondičku jako Ueli Steck a Michael Wohlleben. Čeká je 1000 kilometrů na kole a nastoupají přes 100 000 výškových metrů. Žádný motor, jen síla lidského odhodl&aa cute;ní a energie. Pokud se chcete stát svědky nadlidského sportovního výkonu, nenechte si ujít 82 vrcholů!

Odpověď na otázku kým vším je Himalaya, vám pomůže najít vizuálně působivý film, který vznikl během třítýdenního treku litevské filmařky Berty Tilmantaite. Himalaya je legenda, kterou nám vítr šeptá do uší, když stoupáme v horách výš a výš. Jméno „ Himalaya“ znamená „domov sněhu“ a ona je přitom domovem devíti z deseti nejvyšších vrcholů na zemi, které jsou pokryty věčným sněhem a ledem.

Diváci také uslyší příběh řeky Colorado, jejíž ústí bylo na počátku dvacátého století obklopeno rostlinami, kdysi mohutný tok ale už více než dvě dekády nespatřil moře. Vyschl vždy dřív, než se k němu dostal. Až do jara 2014. Dva národy se rozhodly Colorado opět propojit s mořem. Snímek Mizející Delta divákům kromě oživení delty také ukáže, jak neumíme pečovat o cenné zdroje okolo nás.

Nejnovější film Pavla Barabáše Suri diváky zavede na dobrodružnou plavbu po neznámé africké řece i na putování pralesem, na jehož konci je území obávaného kmene Suri, který se rozhodl bojovat za svoje tradice a původní způsob života. Budou mít dost síly národy, po tisíce let bránící svoje tradice, odolat tlaku naší civilizace?

Dva britští dobrodruzi Tom Allen a Leon McCarron se rozhodnou sjet nejdelší íránskou řeku Karun od pramene až k místu, kde se vlévá do Perského zálivu. Karun jim ale brzy ukáže, že si ukousli příliš velké sousto. Kromě adrenalinu na divoké řece je jejich cílem zejména poznat kulturu tajuplného starobylého národa.

Tagy