weby pro nejsevernější čechy

Léto v přírodě s jógou aneb jak dostat tělo do kondice

Léto je obdobím, které nás doslova vyzývá k provozování všech možných venkovních aktivit. Každý z nás víme, že pravidelná fyzická aktivita zlepšuje nejenom kondici, ale také posiluje imunitní systém a příznivě ovlivňuje duševní zdraví. Nikomu se však v tomto čase nechce být schovaný v tělocvičně, proto bychom vás rádi pozvali na letní jógu v přírodě s Pavlínou Stránskou, kde si každý může vychutnat letní atmosféru s dobrým pocitem, že udělal něco pro své zdraví.

Přinášíme vám krátký rozhovor s Pavlínou Stránskou, lektorkou jógy a pohybovou specialistkou.

Od února vedete v našem regionu pravidelné lekce jógy. Jaký máte z dosavadního působení pocit?
Poslední dobou vnímám zvýšený zájem lidí o celostní přístup ke zdraví a moc mě to těší. Lidé si začínají být vědomi nutnosti péče o sebe a to nejen na fyzické ale také psychické úrovni. A přesně to jóga nabízí. Pro mě osobně bylo jaro ve znamení mnoha nových zkušeností a jen jsem se utvrdila, že nastoupená cesta lektorky jógy je ta správná. Na lekcích jsem poznala spoustu příjemných lidí, kteří mě neustále posouvají dopředu a motivují k další práci.

Je jóga vhodná i pro lidi bez zkušeností?
Lekce jsou postavené tím způsobem, aby si zacvičil opravdu každý od naprostého začátečního, až po člověka, který jógu praktikuje už déle. Vždy je na výběr z několika variant provedení a je na každém, kterou z možností pro sebe zvolí. Důležité je vždy naslouchat vlastnímu tělu a respektovat jeho možnosti, tím se stane pro nás cvičení tou nejlepší terapií. U všech cviků je velmi důležité správné provedení pozice, aby nedocházelo ke zbytečnému přetížení těla. Proto je nutné, aby lektor dohlížel na fyziologické nastavení těla, které nám pomáhá šetrně zvládnou danou ásánu (pozici).

Proč jste se rozhodla pro venkovní cvičení jógy?
Sama praktikuji jógu každý den a jakmile je venku jen trošku příznivé počasí, beru jógamatku a vyrážím ven do přírody. Venkovní cvičení ve spojení s přírodou je tím nejlepším balzámem na naši duši. Proto jsem chtěla i lidem umožnit tento pocit zažít.

Prozradíte nám tedy kde a kdy začínáte cvičit venkovní jógu?
Cvičit budeme od 12.7. třikrát týdně vždy od 18h a to konkrétně v Rumburku na Dymníku, ve Varnsdorfu v parku vedle biskupského gymnázia a Jiřetíně pod Jedlovou ve sportovním areálu. Více aktuálních informací ke cvičení naleznete na www.pavlinastranska.cz či na facebooku www.facebook.com/pavlinastranskajoga/, nebo se můžete také zaregistrovat na emailu: pavlina.stranska@seznam.cz.
Těším se na vás.