weby pro nejsevernější čechy

Karlsbad 2016 [inventura festivalová]

Jedenapadsátý ročník filmového festivalu v Karlových Varech skončil v sobotu 9/7/2016, výsledky jsou všeobecně známé, krátké zprávy jsem psal pro web reflexu.cz (tady, tady, tady a ještě minifotoblog tu), snad je časem překlopím i sem.

Než se podrobněji vrátím k filmům, a hlavně televizním projektům, které budou startovat na podzim, kratké resumé letošního ročníku:

Filmy:

Měl jsem kliku, nebyl jsem na ničem, co by byl vyloženě průser, některé filmy byly takové, o kterých se eufemisticky mluví jako o festivalových. Kina byla plná, boj o místo v kině urputný, ale při určitých zkušenostech a strategii je možné dostat se všude. A některé kusy je lepší nechat si odvyprávět u baru.

Ale vzal jsem kinematografii na milost a chvíli budu zdrženlivý v prohlášení o tom, že je mrtvá.

Hvězdy:

Nijak jsem to nehrotil, tiskovku s Renem jsem si ujít nenechal a dobře jsme udělal. Příjemný, vtipný chlapík. I když se spekulovalo o tom, proč se ve Varech jenom mihne, předpoklady se nenaplnily a byl úplně v pohodě. Charlie Andy Kaufman, o kterém se mluvilo jako o plachém newyorském bohémovi, se nakonec zapojil do festivalového života plynule a bylo ho možné potkávat po celém městě. Jenom jste museli dávat pozor, abyste ho nepřehlédli. Je takový kapesní. Z českých hvězd jsem potkal děvčata Annu Gaislerovou a Zuzanu Stivínovou, oběma to slušelo, obě mají na kontě nové projekty a obě jsou skvělé. Role Zuzany v seriálu Pustina je výraznější a fakt se máte na co těšit. Jiří Mádl jako Jan němec ve filmu Vlk z královských Vinohrad je Janem Němcem a opravdovým vlkem. V rouše beránčím.

reno rx

Jiřina Bohdalová měla radost z ceny prezidenta festivalu. Červeným koberem se jenom mihla. Jan Hřebejk drží pekelné tempo a točí jeden kus za druhým, zatímco Saša Gedeon svůj nový film stále jenom připravuje. Snad na něj konečně dojde řada.

Lidi:

Zhruba od středy se Vary poměrně znatelně vylidnily, ačkoli na prodej vstupenek a návštěvnost kin to nemělo žádný znatelný vliv. Mejdany ve stanech kolem centra dění Thermalu vyhrávaly do noci, ale v nedaleké Bille se dalo nakupovat bez front. Odjeli tedy asi hlavně ti, kteří přijeli pařit. Přesto ale byla návštěva u červeného koberce při příjezdu na závěrečný film dosti tristní, ale na druhou stranu nebylo moc o co stát. Osobnost, která by ozdobila závěrečný ceremonial, opravdu chyběla.

Ceny:

Co vám budu povídat, všechno je to napálený, ale s tím se musí počítat a pražákům to možná ani nijak drahé nepříjde. A pak je tu ta Billa!)

Politici:

Přijel předseda vlády, asi nějací další. Opravdu si to užil jenom Andrej Babiš. Jeho píáristé mu vymýšlejí neuvěřitelné triky tak, aby se o něm nepsalo jenom jako o politikovi. Historka, jak ukradl fotografovi kolo, aby stihl večeři v Puppu a potom mu ho čestně vrátil, je poměrně známá. Že se nechal před příchodem na závěrečný film vysadit z limuzíny v parku a před Thermal došel pěšky, je už jenom takovou tečkou za jeho show #píárjaksviň. A slib, že hned v pondělí po příštím ročníku se začne Thermal rekonstruovat, je sice obrat v názorech o stoosmdesát stupňů, ale jako fanda festivalu říkám: zaplaťpámbu!

bab

Doprovodný program:

Moc jsem toho nestíhal, vlastně jenom závěrečný koncert Prostitutes a pár výstav. Michal Cihlář v Ostrově vystavil cestovní deníky (naprosto dokonalé!, bohužel skončila), přímo v karlovarské galerii je skvělá výstava plakátů Jiřího Balcara (ach, to je jiná pohádka, než současná nuda, trvá do konce prázdnin), v patře pak výstava obrazů české avantgardy (potěšilo velice, trvá do konce prázdnin) a pak také grafiky Jana Híska v Drahomíře (doporučuju, včetně návštěvy baru a ochutnávky mandlového likéru, trvá do konce prázdnin).

Možná se křtili i nějaké knihy, ale to jsem prostě nedal.

Atmosféra:

To je to, proč to tam tak miluju, i když ke konci člověk padá na hubu. Pořád je kam jít, i když se může stát, že tam, kam jdete, nikdy nedojdete, protože cestou potkáte někoho, kdo vás vezme jinam. Cestou můžete chválit i urážet. Nad ránem je potom velká šance, že vyřešíte veškeré problémy současné kinematografie, problé je, že si to třeba ráno nebudete vůbec pamatovat.

Ano, je tam v těch špatně klimatizovaných chodbách pořád strašná energie.