weby pro nejsevernější čechy

TURNÉ V HAJZLU – C. D. PAYNE OPĚT BRÁZDÍ ČESKEM

Po pěti letech se vrátil do České republiky americký spisovatel C. D. PAYNE, aby tu propagoval svou nejnovější knihu ZÁZRAK V PLECHOVCE. Děje se tak na poměrně zběsilém turné s LISTOVÁNÍM (16 dnů / 30 měst).

Listování Lukáše Hejlíka a partičky herců okolo něj (všichni jsou výborní, zvláště pak Věra Hollá) je, podle mého, výborný a záslužný projekt, se kterým objíždí školy, knihovny a jiná kulturní zařízení. Projekt existuje již několik let a pravidelně jednou měsíčně ho přináší i ústeckým zájemcům dětské oddělení Severočeské vědecké knihovny. Jeho účelem je především propagace literatury, knih jako takových a přitáhnutí mládeže i dospělých od technologických vymožeností zpět ke knihám a ke čtení. V Ústí bývá vždy vyprodáno (loni touhle dobou jsme se tváří v tvář mohli setkat třeba s Robertem Fulghumem).

Velmi zdařilou dramatizací koláží textů z pěti knih (Mládí v hajzlu, Dědictví, Nestydaté plavky, Neviditelný a novinka Zázrak v plechovce) nás herci provedli světem absurdního humoru C. D. Payna a došlo samozřejmě i na osobní setkání se spisovatelem samotným v neformální besedě, při níž autor vtipně odpovídal na dotazy z publika. A protože program byl nabitý a výpravu čekal, po nezbytné autogramiádě, přesun do Mělníka za dalšími čtenář, nezbyl čas na osobní zpovídání. Využívám proto alespoň několika otázek z pléna.

Do jaké míry jsou vaša knihy autobiografické a jak moc čerpáte ze svého života?

Všechny příběhy i jejich hrdinové jsou fikce. I můj život je vlastně taková fikce.

Jste poměrně plodný spisovatel. Jak dlouho vám trvá napsat knihu?

V začátcích mi trvalo napsání knihy asi rok – Mládí v hajzlu jsem psal tři roky – v současnosti mi stačí tři, čtyři měsíce, a mým ideálem je, abych to stihnul za jeden a půl dne.

Kdy vás poprvé napadlo, že se stanete spisovatelem?
Psát jsem začal už ve čtyřech letech v době, kdy jsem ještě neuměl psát.

Líbí se vám v České republice? A co české ženy?
Protože na cestách po českých městech nemusím řídit, kochám se českými a moravskými kopci, kde jsou ty nádherné hrady a zámky. Chápejte, tohle v Kalifornii nemáme. České čtenářské publikum je velmi vstřícné a vnímavé. A protože tu není moje žena, mohu na druhou část otázky odpovědět s klidem – ano, velmi!

Která z vašich knih je vaším milovaným dítětem?
Rozumějte, nemohu favorizovat žádnou. Strašně mne bavilo psát Nestydaté plavky a asi nejvtipnější je Neviditelný.

C.D.PAYNE (1949 ) americký spisovatel, významný představitel absurdního humoru. proslavil se zejména sérií knih o mladíkovi Nicku Twispovi, pojmenovanou Mládí v hajzlu. Po studiu na Akronské střední škole se zapsal na Harvard College, kde jeho hlavním oborem byla evropská historie. Poté se živil jako sazeč, redaktor, fotograf, reklamní textař, grafik, výrobce nábytku a hraček, projektant a stavitel domů. V poslední době se věnuje převážně psaní beletrie pro mládež a stará se o chod vlastního knižního vydavatelství AIVIA PRESS, které založil. Je sběratelem karavanů.

Tagy