weby pro nejsevernější čechy

Zdeněk Lhotský – sklář, kterého zná celý svět

Profilovou výstavu sklářského umělce, specialisty na tavenou plastiku a úspěšného podnikatele Zdeňka Lhotského připravilo na letní sezónu Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Vážení přátelé, srdečně Vás zveme na slavnostní zahájení profilové výstavy sklářského umělce, specialisty na tavenou plastiku a úspěšného podnikatele Zdeňka Lhotského, které se uskuteční ve středu 16. května 2018 od 17 hodin v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Zdeněk Lhotský, žák Stanislava Libenského, byl v roce 2016 prestižním americkým časopisem Wallpaper uveden mezi 12 Čechy, kteří ovlivňují světový design. Sám vyvinul novou techniku tavení skla nazvanou VITRUCELL. „Kromě této speciální patentované techniky na výstavě představíme autorovy skleněné plastiky, malované objekty nebo stély“, uvedla kurátorka jabloneckého muzea Dagmar Havlíčková.

Zdeněk Lhotský je však nejen uznávaným sklářem, ale též zdatným podnikatelem. V roce 1994 se ujal zanikajícího střediska taveného skla na Pelechově u Železného Brodu, které založili Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová. „Za nelehkých podnikatelských podmínek dokázal studio ochránit před bankrotem a učinit ho ekonomicky a umělecky prosperujícím podnikem. Středisko se stalo světoznámým kvůli vlastnímu designovému programu, i pro zakázkovou výrobou, ve které na klíč zajišťuje sklářské realizace pro ikony světového sklářství z Čech, USA, Velké Británie, Německa, Švédska a dalších zemí,“ neskrývá svůj obdiv druhá z kurátorek Sylva Petrová, emeritní profesorka Univerzity v Sunderlandu (Velká Británie). V letošním roce Lhotského firma dokončila unikátní několikatunový skleněný sarkofág pro dánskou královskou rodinu.

K výstavě je vydána publikace o díle. Autorkou je právě Sylva Petrová, která se Lhotského dílem zabývá již mnoho let. A ani tentokrát v muzeu nezapomněli na dětské návštěvníky, které jistě zaujme hra V KOSTCE.

Vernisáž výstavy Zdeňka Lhotského proběhne v hlavní budově Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou ve středu 16. května v 17 hodin. Navštívit ji můžete až do konce září.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou, www.msb-jablonec.cz, https://www.facebook.com/msbjablonec

Dagmar Havlíčková, tel.: 778 874 327, e-mail: dasa.havlickova@msb-jablonec.cz

Milada Valečková, tel.: 483 369 010, e-mail: milada.valeckova@msb-jablonec.cz

Šárka Labusová, asistentka ředitelky muzea, T: 483 369 013 / M: 778 702 890, e-mail: sarka.labusova@msb-jablonec.cz

Tagy