weby pro nejsevernější čechy

Sestra smrt má novou sestru aneb napínavá krimi ze Šluknovska

Román Daniela Petra má název, který není zcela originální: titul Sestra smrt totiž mají v této chvíli, pokud vím, tři knihy. Nejstarší knihou nesoucí tento název je dílo papežského kazatele Raniera Cantalamessy, vydané v českém překladu roce 1997 Karmelitánským nakladatelstvím. Následuje stejnojmenný fantasy román Marie Rejfové (CooBoo, 2016) a do třetice tedy se tímto titulem přichází brněnské nakladatelství Host.

Názvem jistá „příbuznost“ s knihou Marie Rejfové nekončí. Daniel Petr pochází ze Šluknovského výběžku a Marie Rejfová bydlí, pracuje a tvoří ve Varnsdorfu. V obou případech jde o čtenářsky úspěšné autory. A pak je tu ještě spojitost s prostředím, kde se částečně knihy odehrávají – a tím je oblast Šluknovska, resp. některých jeho lokalit. Dál už se obě knihy zásadně rozcházejí. Daniel Petr napsal „severskou krimi ze severu Čech“ (jak podtitul knihy) která se, na rozdíl od fantasy Rejfové, zčásti opírá o skutečné události. A děj se odehrává (nejen) na více reálných místech zmíněného regionu.

Václav Rákos v rumburské nemocnici vyšetřuje okolnosti smrti pacientky, která zemřela na otravu metylalkoholem. Vše nasvědčuje, že se stala obětí vraždy. Rákos je přesvědčený, že její smrt souvisí s případem zdravotní sestry obviněné z otravy šesti pacientů draslíkem. Krátce nato je v nedaleké Doubici zavražděn zaměstnanec národního parku. Indicie směřují k Miloši Bjelejovi, válečnému zločinci z války v Jugoslávii, který v Čechách před léty působil jako vojenský poradce. Bjelej ale už nežije. Václav Rákos zjišťuje, že vraždy v Rumburku a okolí mají mnohem temnější pozadí, než zpočátku kdo mohl tušit.

Daniel Petr se naštěstí nesvezl na bulvární vlně, která se kolem případu soudem později osvobozené rumburské zdravotní sestry zvedla. Jeho vyprávění je srovnatelné s tím nejkvalitnějším v žánru krimi a navíc nese prvky thrilleru. Autor naplňuje pověst zdatného fabulátora, která ho na základě jeho předchozích knih, zejména pak románu Straka na šibenici, předchází. Spletitý děj s řadou postav do sebe zapadá a napětí graduje až k rozuzlení. Že je kniha čtenáři velice dobře přijímána dosvědčují ohlasy bloggerů i recenzentů. Jeho nejnovější dílo lze tedy doporučit nejen čtenářům daného žánru.

Milan Hrabal

Ukázku z románu naleznete zde ->

Tagy