weby pro nejsevernější čechy

Historie finanční stráže se zaměřením na Šluknovský výběžek a rok 1938

Dovolujeme si Vás a Vaše přátele srdečně pozvat do rumburského muzea na vernisáž nové výstavy „Finanční stráž aneb Historie finanční stráže se zaměřením na Šluknovský výběžek a rok 1938 v regionu“, která se uskuteční 15. července 2018 v 16.00 hodin.

Pokud pravidelně navštěvujete varhanní festival ve Filipově, akce Vám přímo zapadne do kulturního programu neděle, kdy po hudebním zážitku oceníte s jistotou získání velkého objemu nových informací. Slavnostní vernisáž nabídne přítomným rovněž občerstvení, aby tak vyžití bylo úplné.

Československá obec legionářská, jednota Mladá Boleslav, pořádá v Muzeu Rumburk, pobočce OM v Děčíně, přísp. org., od 15. 7. do 1. 11. 2018 tematickou výstavu „Finanční stráž“ – Historie finanční stráže se zaměřením na Šluknovský výběžek a rok 1938.

Výstava mapuje historii sboru finanční stráže se zaměřením na Šluknovský výběžek od jeho založení v roce 1843 až do likvidace v průběhu roku 1949. Finanční stráž je dnes již polozapomenutý ozbrojený sbor, který v rámci rezortu ministerstva financí střežil státní hranici. Výstava připomíná historii finanční stráže a její organizační vývoj se zaměřením na region. Je zdůrazněno také zapojení finanční stráže do struktur Stráže obrany státu a její boj na obranu republiky na podzim roku 1938. Stranou nezůstávají ani informace o obnově finanční stráže v roce 1945, stejně jako o násilné likvidaci sboru v roce 1949. Na výstavě jsou prezentovány ukázky stejnokrojů z různých období historie sboru finanční stráže. Současně je možné na výstavě zakoupit publikace se vztahem k finanční stráži a československým ozbrojeným sborům. Nabídka publikací je zajímavá rovněž z hlediska regionální historiografie, neboť v nabídce jsou také knihy připomínající historii finanční stráže v Lužických horách.

Výstava byla otevřena v neděli 15. července slavnostní vernisáží v 16.00 hodin. Bude přístupná do 1. listopadu 2018. Výstava věnovaná velice zajímavému tématu, dlouho v kraji očekávaná, bude přístupná v otvírací době muzea: út – st 10.00 – 15.00 hod., čt – so 10.00 – 17.00 hod. Akci pořádá Československá obec legionářská, Jednota Mladá Boleslav, v čele se známým odborníkem na téma finanční stráže, autorem několika publikací, Ing. Jaroslavem Benešem.

V rámci výstavy se uskuteční v sobotu 29. září 2018 dvě doprovodné akce. Tou první je vzpomínkový akt u pomníku čsl. hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá – Waltersdorf v 10.00 hodin. Druhou pak navazující přednáška o historii finanční v rumburském muzeu od 16.00 hodin, kde bude (kromě jiného) věnován prostor odborným dotazům ze strany veřejnosti na autory výstavy.

Informace podá:

Ing. Jaroslav Beneš, ČsOL-Jednota Mladá Boleslav, info@csol-mb.cz

Kamila Lišková, Muzeum Rumburk, pobočka OM v Děčíně, přísp. org., Na Valech 401/4, 40801 Rumburk, liskova@muzeumrumburk.cz

Tagy