weby pro nejsevernější čechy

Nejtěžší závod Lužických hor již tuto sobotu (9. února 2013)

V sobotu 9. února 2013 se uskuteční nejtěžší závod na běžkách v Lužických horách – slavná Lužická třicítka.
Centrem vytrvalostního závodu na lyžích klasickou technikou je Polevsko a jeho přilehlé okruhy. Závodníci mají na výběr ze dvou tratí na 30 nebo 10 kilometrů. Hromadný start z louky pod Jedličnou je rozdělen do dvou vln: v 10:00 odstartuje závod na 30 km a o pět minut později se na trať vydají závodníci na desetikilometrovou trať. Záštitu nad závodem převzala Zuzana Kocumová, statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje, bývalá reprezentantka a závodnice v běhu na lyžích.

Náročnější závod na území Lužických hor a přilehlého okolí nenajdete. Srovnávat se může se známějšími sestrami dálkových běhů v okolních pohořích Jizerskou 50 či Krušnohorskou 30. Masy závodníků a davy diváků zde však nehledejte. Čeká vás závod s rodinnou atmosférou na udržovaných tratích v krásném koutě Novoborska.

Tyto unikátní medaile čekají na první tři v nejtěžším závodě v Lužických horách – LUŽICKOU 30 v sobotu 9.2.2013.

Lužická třicítka je třetím závodem polevského seriálu. Kvůli oblevě byli pořadatelé nuceni závod o týden posunout. Svojí členitou trasou je „L30“ v Lužických horách opravdovou lahůdkou. Náročná a technická trať prověří formu každého běžkaře nejen vytrvalostí a sílou, ale i technikou a psychickou odolností. „Jdi do toho, ukaž co je v Tobě a předveď se v Lužických horách“ je motem závodu.

Závodníky čeká desetikilometrový okruh, který vede půvabnou krajinou Lužických hor. Kromě poctivé trati je dalším lákadlem závodu právě opomíjená krása zdejšího pohoří a místních běžeckých okruhů, o které se starají členové SKI Polevsko za podpory místních obcí, Libereckého kraje a řady sponzorů. Závod provede závodníky po úzkých lesních cestách, pastvinami v okolí Kytlice, pláněmi nad vlekem v okolí Polevského vrchu. Po hřebeni u otočky kolem prácheňského vysílače nelze minout místní zajímavost – dvoupatrový čedičový lom. Během cesty mohou účastníci obdivovat úžasné výhledy na blízké kopce jako Klíč, Jedlovou, Hvozd nebo Ještěd. Při dobré viditelnosti je možné vyhlížet Bezděz, Ralsko, Děčínský Sněžník, České Švýcarsko, Jizerské hory, Krkonoše a kužely Českého středohoří a Lužických hor. Pokud ovšem závodníkům zbyde na kochání čas.  Běžkaře čekají dvě občerstvovací stanice na 10. a 20. km a poté v cíli. Chybět nebude čaj, ionťák, banán a tyčinka. Příjezd vítěze do cíle se očekává po dvou hodinách od startu, pár minut po poledni.

Sněhu je dost, počasí nám přeje – dorazí mráz a další sněhové přeháňky.

Vyhlášení vítězů a losování tomboly se uskuteční ve 14 hodin na obecním úřadě. Pro vítěze jsou přichystány speciální medaile Lužické třicítky, diplomy a ceny od sponzorů a partnerů oddílu.

Závodit i trénovat mohou běžkaři v průběhu celé zimy na upravovaných tratích, které v současnosti nabízejí ideální podmínky pro klasiku i skate. Další akcí polevských běžkařů je novinka tohoto roku – Lyžařský sprint o pohár města Nový Bor, který se uskuteční o týden později 16.2.2013. Další sobota bude patřit lyžníkům v dobovém oblečení na Historické lyži v rámci masopustu v duchu karnevalu v Novém Boru. Více na www.skipolevsko.cz.

Jan Šmíd, ředitel závodu, SKI Polevsko

Tagy