weby pro nejsevernější čechy

Vobšoury přes ďoury

Že neznáte tento zajímavý výraz? Používaly ho naše babičky, když mazaly chleba tak tenkou vrstvou másla, že s ní zamazaly jen chlebové díry, ale na chlebu samotném byla přítomnost másla nepostřehnutelná. Stejným způsobem nyní Správa a údržba Ústeckého kraje opravila výmoly na silnici na Valdeku mezi Rumburkem a Šluknovem. Ale ouha, kdo by si snad myslel, že dnes je zde jízda pohodlnější, pletl by se. Místo děr zde nyní radost řidičům kazí hrboly, které po dírách zůstaly. Je to jízda o něco dramatičtější, než po dálnici D1, takže ten, kdo se zde projede, je na konci úseku tak rozdrncán, že vypadá jako třesoucí se parkinsonik.

Taková fušerská práce by se měla trestat výpraskem.

Ale na druhou stranu, nelze za to vinit jenom ústeckou Susku. S tak mizerným objemem peněz, který na údržbu silnic dostala, se moc velké radosti dělat nedají a nelze čekat, že by vystačily na položení kvalitního asfaltového koberce. Zvlášť u nás ve výběžku, který je pro pány z kraje jen takovým oslintaným ocáskem.

Ono totiž těch peněz není na kraji moc. Po bývalých vedoucích a všemohoucích, po jejich podržtažkách, utřistolech a umejhrnkách v krajské pokladně peněz nezbylo moc. A tak se teď musí šetřit.

To se musí chápat.

Ale zarovnat ty hrboly válcem, to tedy mohli. Tak jako to dřív dělaly naše babičky s máslem a chlebem a obyčejným nožem…

Tagy