weby pro nejsevernější čechy

Loretánské slavnosti 2018 – Loreta v Rumburku oslavila tři sta jedenáct let

V sobotu 15. září 2018 se Loreta Rumburk přidala k oslavám Dnů evropského dědictví prostřednictvím tradičních Loretánských slavností.

Mnozí asi vědí, že jsem se z pozice obdivovatele a občasného návštěvníka přesunul na opačnou stranu barikády, takže jsem vlastně zpoza chystaných lavic, přenášených stolů, kmitajících košťat, kbelíků, hadrů, přenášení kabelů, stavění stánků a výpomoci s exponáty či přes novotou vonící výstavu z celých slavností neviděl a neslyšel zhola nic. Navíc jsem několikrát odskakoval do Varnsdorfu za cyklistikou a basketem. V první fázi nezbylo nic jiného, než vykrást FB Lorety (viz odstavce na konci textu). Naštěstí nakonec dorazila tisková zpráva včetně fotek:

Loretánské slavnosti v Rumburku nabídly v sobotu 15. září 2018 prožitek jednoho dne v době baroka.

Více než čtyři sta návštěvníků zhlédlo divadelní pohádky, poslechlo si koncertní vystoupení souboru Avrix a Musica Poetica, navštívilo komentované prohlídky, vyzkoušelo si tvoření ve výtvarných dílnách a obléklo se do dobových kostýmů. V kostele a na nádvoří vystoupily místní pěvecké sbory Sedmihlásek z výběžku, Pastelky při ZŠ Pastelka a Big band ZUŠ Rumburk. Barokní památkou zněly písně zpívané česky, latinsky, italsky i německy. Hrálo se na cembalo, barokní housle, varhany a představila se viola da gamba. Představení Studia DAMÚZA z Prahy vtáhla do děje děti bez rozdílu věku a rodného jazyka. Společnými silami, např. vymýšlely veselá slova a z nich upekly bábovku, kterou blesku rychle snědly. S lektorkou Hanou Šromovou děti vyráběly barokní ornament a prostorový příběh zvaný karigami.

Veřejnost si mohla poprvé prohlédnout novou stálou výstavu o historii Lorety. Vznik česko-německé výstavy podpořilo Ministerstvo kultury v rámci projektu Poutní místa Šluknovska. Součástí výstavy jsou i interaktivní prvky scénografa Kamila Bělohlávka z Liberce a multimediální prezentace poutních míst a křížových cest Šluknovska od Jiřího Stejskala z Jiřetína pod Jedlovou. Loretánské slavnosti pořádala Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk a Město Rumburk. Letos za podpory Ministerstva kultury a Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien.

Od roku 2014 jsou Loretánské slavnosti certifikované jako regionální zážitek Českosaského Švýcarska. Slavnosti od roku 1997 připravuje rumburské děkanství. Pořádají se jako připomínka dostavby a posvěcení loretánské kaple, k němuž došlo 15. září 1707.

Klára Mágrová

A ještě ten zmiňovaný FB:

  1. Během Loretánských slavností 2018 jsme v Loretě Rumburk přivítali v pořadí desetitisícího návštěvníka. Byl z Česka a poprvé bydlištěm na Šluknovsku. Odnesl si volnou vstupenku na celý další rok a loretánské publikace.
  2. Po celou sobotu 15. 9. 2018 nás provázelo prosluněné počasí, přijeli všichni účinkující, ať už z Prahy, Holešova či Brna. Děti se natolik ponořily do pohádek, až věřily, že upekly bábovku a pily slzičkový čaj. Do představení se plně zapojila holčička z Německa, která neuměla slovo česky. Malé slečny-zpěvačky procházely ambitem v dobových šatičkách. Jedna z rodin se oblékla kompletně – od tatínka, přes děcko po babičku. V tvůrčích dílnách se nehledělo na smluvený čas a tisklo, malovalo, vyrývalo a lepilo. Potěšila poznámka: „Jeli jsme ráno původně do Jičína na festival Město pohádky. Do Lorety jsme zaskočili a už neodjeli.“ My si to užili….

Moje fotky nestojí za nic, protože na nich až na pár výjimek nejsou účinkující (viz vysvětlení výše):

Děčínský Deník ->

Rok 2017 ->rok 2016 ->, rok 2015 ->, rok 2014 ->, rok 2013 ->, rok 2012 ->, rok 2011 ->

Tagy