weby pro nejsevernější čechy

KVÍLTET – varnsdorfský vokální soubor s perspektivou

Kdo měl možnost slyšet vánočně naladěný koncert souboru Kvíltet v aule Biskupského gymnázia 1. prosince 2019, jistě mi dá za pravdu, že byl na téměř profesionální úrovni. Soubor posiluje i omlazuje, získává zkušenosti a na výkonu je to znát. Proto je vhodné, aby se o něm čtenářská veřejnost dozvěděla něco víc, než jen to, že existuje..

Vokální soubor Kvíltet vznikl ve Varnsdorfu v roce 1992. Založili jej zpěváci Varnsdorfského chrámového sboru pro potřeby rozmanitějších vystoupení komorního charakteru. Po krátkém čase se soubor osamostatnil, a protože měl tehdy pět členů, získal název Kvintet. Prvními sbormistry byli Pavel Janák a Naděžda Mjachká. Počty členů se však neustále měnily a s nimi název (Kvintet, Kvartet, Sextet apod.), a tak bylo potřeba zvolit název, který by nebyl odvozen od aktuálního počtu členů. Tehdy kdosi navrhl recesistický název Kvíltet a ten už souboru vydržel až do dnešních dnů. V roce 2006 se vedení ujala Veronika Matysová.

Soubor dlouho působil také pod hlavičkou Městského divadla ve Varnsdorfu. V listopadu 2010 se Kvíltet stává občanským sdružením. Je podporován Městem Varnsdorf.

Kvíltet se snaží o pestrý repertoár, takže v jeho podání můžeme slyšet písně lidové, duchovní, spirituály, madrigaly, mše i úpravy skladeb z oblasti populární hudby, lužickosrbské písně. Vystupuje při různých příležitostech ve Varnsdorfu, Rumburku, České Lípě, Liberci a v příhraničním regionu Lužice. Tradičně vystupuje na vánočních koncertech, letních slavnostech, vernisážích, a společných setkáních s jinými sbory. K pozoruhodným projektům sboru patřil např. projekt „ Setkávání přes hranice“ 2010 s lužickosrbským partnerem nebo projekt „První republika“ v českolipské Ville Hrdlička. Prestižní byla vystoupení souboru pro Václava Havla u příležitosti jeho návštěvy ve Varnsdorfu v roce 1999 a účinkování při významném jubileu skladatele Ilji Hurníka ve varnsdorfském divadle.

Zatím posledním realizovaným projektem byl koncert sestavený z českých adventních písní a vánočních koled nazvaný Rorando Coeli, který měl premiéru 30. listopadu 2019 v Schillerově gymnáziu v Budyšíně. Reprízován byl v aule Gymnázia Varnsdorf 1. prosince 2019. Vystoupení se setkalo s velkým zájmem veřejnosti. Kvíltet tentokrát vystupoval ve složení:

soprán: Jana Tillnerová, Bohdana Křížová, Anna Michalíčková, Veronika Matysová, alt: Jitka Frieseová, Ladislava Křížová, Štěpánka Křížová, tenor: Jiří Jon, Martin Kolář, bas: Karel Matys, Daniel Kolář, děti: Vojtěch Souček, Juliana Matysová, Barbora Michalíčková, klavírní doprovod: Tomáš Flégr.

Podle podkladů Kvíltetu a V. Matysové zpracoval Milan Hrabal

*

Rozhovor s uměleckou vedoucí souboru Kvíltet Varnsdorf

Třináct let jste vedoucí souboru Kvíltet, ale zpíváte s ním podstatně déle. Co vás tak dlouho k tomuto amatérskému souboru přitahuje?

Stála jsem u jeho zrodu podobně jako někteří další členové, a tak jsem s ním srostlá. Ale hlavně je to neutuchající zájem zpěváků. Vážím si jejich zaujetí a ochoty přijít každý týden na zkoušky.

V posledních letech úroveň souboru roste. Čemu nebo komu to přičítáte?

Přestože máme nyní v Kvíltetu i mladší zpěváky, většina z nás již něco pamatuje. A tak jsou to asi zkušenosti, ale pořád je co vylepšovat. Hlavním motorem pro zlepšování kvality je pro mě závazek vůči všem zpěvákům. Výběr repertoáru i jeho provedení musí být takové, aby se v něm cítili všichni dobře a mohli předvést to, co umějí.

Kvíltet poslední dobou výrazně omlazuje. To je dobrý signál. Jak mladé interprety získáváte? Proč by s Kvíltetem někdo měl chtít zpívat?

Mladí interpreti se zatím rekrutují zejména z řad dětí našich členů a z mých žáků, které vyučuji v Základní umělecké škole v Rumburku. Rádi bychom mezi nás přijali hlavně mužské hlasy, těch je vždy nedostatek.

Co Kvíltet připravuje na letošní rok?

Tradiční předprázdninový letní koncert chceme tentokráte situovat do varnsdorfského Červeného kostela, na jehož akustiku se těšíme s klasickým i moderním  duchovním repertoárem, od autorů jako jsou Petr Eben, D. S. Bortniansky, John Leavitt, až po černošské spirituály. V květnu si mladí členové zazpívají duchovní skladby, např. Missu Brevis Jiřího Pavlici, na benefičním koncertě v pražském Chrámu sv. Víta. Stanou se tak součástí velkolepého 300členného pěveckého sboru a budou mít možnost zkoušet přímo s autorem skladby. Takový zážitek a podobná výjimečná setkání mohou být třeba tím, co přivede ke zpívání s námi nové pěvecké nadšence.

Jaké máte osobní umělecké plány do budoucna?

V příštím školním roce úspěšně zakončit své dálkové studium sólového zpěvu na konzervatoři v Pardubicích. S tím je spojena příprava sólového recitálu, který musím přednést v sále konzervatoře. Ráda s ním vystoupím i jinde, pokud se naskytne vhodná příležitost.

Pro Výběžek připravil Milan Hrabal

Foto IŠ:

Tagy