weby pro nejsevernější čechy

Památky Nového Boru

V roce 2020 se do prodeje dostala nenápadná publikace Památky Nového Boru, vydaná Městem Nový Bor (Turistickým informačním centrem) v pouhopouhém nákladu 500 kousků.

Kniha o rozměrech cca 21 x 21 cm a 128 stranách v pevné vazbě je unikátem hned v několika směrech. Padla mi náhodou do ruky takřka přesně v okamžiku, kdy jsem si zanadával na úroveň propagace některých měst a míst. A ona splňuje přesně to, co jsem si představoval. Jenže jaké to překvapení při jejím důkladnějším prolistování!

Základ knihy totiž vznikl v roce 2015 na zdejší střední škole (Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola Nový Bor) v rámci Středoškolské odborné činnosti Památky Nového Boru. Práce byla doplněna o objekty z let 2015-2019 a zpracována do knižní podoby. A ač je v úvodu psáno, že „Práce si neklade za cíl podrobně informovat o všech historických a současných budovách či objektech Nového Boru. Jejím úkolem je upozornit na vybrané památky města a vzbudit tak zájem o jeho historii i současnost.„, označil bych toto tvrzení za příliš skromné.

Hned při zběžném prolistování jsem totiž narazil na artefakty a informace, po nichž jsem marně pátral na netu či na oficiálním městském webu. Co na tom, že někdy se jedná o jednu větu, jinde o tři řádky. Důležité je, že se ví. Že někdo se dokázal doptat, zjistit, objevit. A hlavně zveřejnit. Pokud tohle dokázali studenti, pak smekám a konstatuji, že to s tou mladou generací zřejmě ještě není tak špatné.

Kniha je navíc trojjazyčná (němčina, angličtina), takže může posloužit i zahraničním návštěvníkům (pokud tedy ještě někdy nějací budou). Což je na druhou stranu trochu komplikace, protože místy se obrázky a texty rozchází, a je třeba listovat sem tam, co k čemu patří. Naštěstí jsou obrázky označeny čísly, uvedenými v textu. Kdybych byl puntičkář, zalitoval bych, že nejsou uvedeny GPS souřadnice. Nicméně u každé kapitoly je mapka s popisem, takže zážitek je možno prohloubit o trochu toho dobrodružného hledání.

Popsány jsou i některé památky zaniklé. Na konci je pak obsáhlý seznam použité literatury a několik příloh (pokud neznáte lesní hřbitov, jehož plán tu je, pak máte velké mínus).

Takže ještě jednou – klobouk dolů. Kéž by se inspirovala další a další města.

Gymnázium Nový Bor – Jiří Čejka, Zdeněk Hruška, Věra Katzerová, Vendula Málková – konzultanti Helena Studecká, Petr Fiala
Památky Nového Boru
vydalo Město Nový Bor – Turistické informační centrum Nový Bor, organizační složka města
Nový Bor 2020, 1. vydání
500 kusů

Tagy