weby pro nejsevernější čechy

III. ročník Jedlová 24 HRS 2021

TEXT: Karel Valenta

Již třetí ročník tradičně v prvním víkendu v říjnu se konala sportovně-charitativní akce na vrcholu ikonické hory Jedlová v Lužických horách. A tak ten, kdo zamířil o víkendu 2. -3. 10. na vrchol Jedlové nemohl minout skupinky sportovců, které naoko bezcílně pobíhaly po většině cest v okolí. Cíl měl však každý z nich, a to absolvovat během 24 hodin co největší počet výstupů k rozhledně na Jedlové, a tím nejen otestovat svou sportovní výkonnost, ale především podpořit handicapované děti.

Na Jedlové probíhala sportovně-charitativní akce Jedlová 24 HRS 2021. Akce, kterou připravil Karel Valenta za Běžecký kroužek Varnsdorf s Milošem Duškem spolu se SAK Rumburk, a která na Jedlovou přilákala 111 přímých účastníků a mnoho dalších kamarádů, přátel a diváků, kteří se přišli jen podívat, povzbudit a pozdravit závodníky. Výstup každého ze závodníků z předem daných, povinných bodů, umístěných od jednoho do zhruba dvou kilometrů od vrcholku byl pořadatelem zaznamenán a tím vždy připsáno na charitativní konto 5 Kč.

Závod byl odstartován v sobotu přesně v poledne u kaple na Křížové hoře, kdy už tam bylo kolem 50 účastníků odhodlaných zkusit vydržet běhat a chodit co nejdéle, ideálně celých 24 hodin. Na vrcholu pak bylo centrum závodu, včetně zázemí pro závodníky a fungovala registrační kancelář pro ty, kdo si na celou dobu 24 hodin netroufal, nebo nemohl. Hned ze začátku se vedení ujal a nejvíc výstupů získával rumburský Jaroslav Singh stíhaný „smečkou“ soupeřů. Souboj to byl vyrovnaný a v polovině času již měla první pětice na kontě více než 30 výstupů! Vypadalo to, že rekord jednotlivce z roku 2019, tj. 45 výstupů jistě padne, ten na celkový počet – 831 byl překonán již za 5 hodin závodu!

Závod probíhal ve velmi svižném tempu i v noci a ráno. Nikdo, kdo chtěl uspět a umístit se, si nemohl dopřát mnoho odpočinku a musel být na trati téměř nonstop. Tomu odpovídal i konečný výsledek. V nedělní poledne se časomíra zastavila a stejně tak i sčítání výstupů, to nakonec na cifře 1447! To znamenalo příspěvek od pořadatelů za výstupy ve výši 7235 Kč. Dohromady i s částkou vybranou v dobrovolné sbírce putovalo na organizaci RWTTC (Running With Those That Can´t) 11143 Kč. To je o více než 3000 Kč větší částka, která byla vybraná loni. S takovým výsledkem byl pořadatel velmi spokojen. Spokojenější byl snad jen Jaroslav Singh, který s počtem 56 výstupů s přehledem zvítězil. V nohách pak měl za 24 hodin 129 km a 8678 výškových metrů.

Výborný výkon však předvedla celá řada sportovců, vždyť na tento třetí nejvyšší vrchol v Lužických horách, vystoupilo víc než 10x padesát závodníků! A kdo Jedlovou zná, ví, že ani jeden výstup není snadný.

Sečteno a podtrženo: závod proběhl především i díky partnerům akce. Na Jedlové další povedený event, na jehož již čtvrtý ročník (1. -2. 10. 2022) se již teď můžeme všichni těšit a připravovat.
Můžeme zaručit neuvěřitelnou spoustu silných zážitků a také trochu bolavé nohy. Celá akce se zúčastnilo mnoho závodníků z blízkého i dalekého okolí. A nemohla by se konat v takovém rozsahu především díky našim podporovatelům a sponzorům, kteří velkým dílem přispěli ke zdaru celého sportovně-charitativního podniku.

Výsledky:

Muži
1. Jaroslav Singh (Unlimited KM Trading CZ) – 56x,
2. Istvan Szonda (Tj Sokol Praha Libeň) – 50x,
3. Tomáš Kolář (Ještěd Skyrace tým) – 47x

Ženy
1. Zdena Singhová (Rumburk) – 45x,
2. Sabina Kalusová (Ty & Já) – 43x,
3. Kristýna Forejtová (Tom & Týna) – 40x

Odkaz na fotogalerii ZDE

Tagy