weby pro nejsevernější čechy

DVA ROKY PRÁZDNIN

Na vaši poptávku jsme oprášili deníky, vytáhli staré sandále a koukli se pár let zpátky, proto abychom se s vámi podělili o cestovatelské zážitky, které okořenily náš život před pár lety, když jsme ještě byli bezdětní.

V září 2007 jsme se vydali na cestu do Asie, kde jsme strávili dva dobrodružné roky života. Cesta to byla zajímavá, někdy trochu nebezpečná, ale vcelku obohacující a plodná. Byly to vlastně dva roky prázdnin, plné svobody a nezávislosti, na druhou stranu to byla také práce a nakonec i trochu rutina.

Odejít z práce, zabalit bydlení do krabic, najít tu správnou půdu k uskladnění všeho, co člověk za svůj život nastřádá, odhlásit se z úřadů, nechat si vystavit několik pasů, dodat si odvahy, přemýšlet o hodnotách a smyslu života a ještě mnohem víc bylo třeba k tomu, než jsme na chvíli opustili západní „jistoty“.

Z Rumburku do Indie a pak zase zpátky. Tak by se krátce dala charakterizovat naše dvouroční dobrodružná výprava Asií, na kterou jsme vyrazili ve čtyřech – my dva – Bára a Rosťa Součkovi a naši dva velcí společníci – baťohy. Posunovali jsme se různě – pěšky, stopem a místní dopravou, stravovali se v lokálních občerstvovnách a bydleli prostě. Tureckem, Íránem a Pákistánem jsme doputovali do Indie, odkud jsme si odskočili do Nepálu a na Srí Lanku. Z Indie jsme pokračovali přes Malajský poloostrov, Indočínu a Čínu do Mongolska. Nakonec jsme se projeli vlakem Transsibiřskou magistrálou a pěškostopem došli přes Evropu zpátky domu.

Jak jinak a kde jinde je možné zažít tolik svobody a nezávislosti a zároveň poznat nejrůznější kultury, než při pozemní cestě, která protíná země, kde se lidé, barvy i zvyky plynule mění i mísí zároveň.

Pojďte se s námi na okamžik vypravit na okružní cestu do Asie, která vám přiblíží místní kulturu a možná bude inspirací k osobním toulkám vašim vnitřním i vnějším světem.

Přednášku pořádáme ve spolupráci se ZŠ Staré Křečany 9. 6. v 17:00 v tělocvičně školy.

Těšíme se na vás, Bára a Rosťa Součkovi

Tagy