weby pro nejsevernější čechy

Hrady a tvrze západních Čech

V letošním roce (konkrétně 21. 03. 2022) vydalo nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media knihu Hrady a tvrze západních Čech.
Procházeje se po Rumburku ve vzácné chvíli volného času zrakem klouzám po výloze Papírové lodi, když tu se zadrhnu a vracím. Cosi povědomého na mne ze stojánku hledí, čtu název knihy a jakožto přeučený západočech lezu okamžitě dovnitř, abych se podíval a alespoň prolistováním potěšil. Jenže je tu jen jeden jediný výtisk, ten ve výloze – tudíž v podstatě dřív, než do knihy nahlédnu, je rozhodnuto. Na titulu na mne kouká Andělská Hora. Nechat ji tu jen tak prostě nemůžu…

Samozřejmě že knih o historických objektech vyšlo a stále vychází mnoho. Některé se staly základními kameny v téhle oblasti, jiné „jen“ propagují turistické cíle a opisují, další zas třeba těží z fotogeničnosti takových míst. Ale tahle kniha mírně vybočuje, a má tak (alespoň pro mne a dle mého) nezanedbatelnou výhodu. Ono je totiž ohromné číst mnoho stran o historii a rodech, které objekt vlastnily, důkladný popis stavebních fází a dataci dochovaných zbytků, určených archeologickým výzkumem. Ale něco zcela jiného je mít před sebou vizualizaci, srozumitelnou kresebnou rekonstrukci, v níž se dokážete orientovat a rozeznáte, co kde vlastně bylo a jak to vypadalo. A právě na takových podkladech je tahle kniha založena, jak napovídá její podtitul „V rekonstrukcích a retrokresbách“.

Navíc na začátku knihy je Slovníček pojmů. Těch pojmů, jimiž nejen odborná literatura hýří a ne každý si je zcela jist, o čem je to vlastně řeč. A ač se jedná o „slovníček“, takřka každá vysvětlivka je doprovozena velmi názorným obrázkem. V dalším textu tak není třeba tápat. Protože i když jde primárně o výše zmíněné vizualizace, každý objekt je popsán, zmíněna jeho historie vlastnická i stavební, mnohdy jsou přidány orientační plánky (povětšinou z dílny nezapomenutelného Tomáše Durdíka či stejně nezapomenutelné Dobroslavy Menclové), historické pohlednice a současné fotografie.

Vlastně mám jednu jedinou výtku – u každé takovéhle perly si říkám, jak velká škoda je, že jde o solitér a nikoli jeden z dílků nějaké báječné série… Stejně rád bych si zalistoval minimálně po severu Čech.

Takže ještě oficiální citace:

Monumenty i neprávem opomíjené skvosty západočeské hradní architektury

Hrady, hrádky a tvrze v krajině spolehlivě upoutají naši pozornost. Patříte-li mezi obdivovatele majestátnosti kamenných svědků minulých časů a nespokojíte-li se s tím, co vám o nich sdělí standardní turistický průvodce, pak držíte v rukou tu správnou knihu. Nesnaží se být vyčerpávajícím odborným pojednáním, přesto chce širší veřejnosti poodhalit tajemství středověké architektury v západočeském regionu a nezůstat jen na povrchu. Najdete v ní kapitoly věnované známým cílům turistických tras – hradům, jako je Rabí, Loket, Velhartice aj. Ale současně se seznámíte i s místy, jejichž krása zůstává i dnes uchráněna před nájezdy dychtivých turistů – za všechny jmenujme třeba Starý Rybník, Volfštejn či tvrz Zavlekov.

Kniha je vystavěna na kresebných rekonstrukcích a retrokresbách malíře a publicisty Jana Heřmana a na fundovaném textu archeologa Jana Viznera. Současný stav zachycují nevšední fotografie památek od Petra Fabiana. Autoři vychází z úsilí předchozích generací historiků a badatelů a navazují na nové výsledky v oblasti kastelologie.

Tagy