weby pro nejsevernější čechy

Tanambourrée 3. června 2022 (den druhý) – Tanec na zahradě

V pátek 3. června 2022 se taneční festival Tanambourrée po dlouhé pauze vrátil na Zahradu MŠ Na kopečku s představením pro veřejnost, ale především pro mateřské školy a 1. stupeň ZŠ.

V pátek 3. června 2022 za slunečného dopoledne, jak už bývá na každoročním festivalu Tanambourrée zvykem, proběhlo venkovní představení v zahradě MŠ Na Kopečku. Na programu bylo devět choreografií a k vidění byly opět stejné soubory ze včerejšího zahajovacího večera na nádvoří Základní umělecké školy Varnsdorf.

Představení zahájily dva tance od nejmladších školkových souborů z Varnsdorfu na skladby ze souboru dětských písní Od jara do zimy. Choreografie s názvem Jarní brána a Kde najde pramínek? Kde najdu kvítí? vznikla pod vedením Anny Denežkiny. V první početné skupince se nám představilo plno chlapeckých tanečníků, kteří svým temperamentem rozproudily energii celé louky. Ve druhé choreografii nás svou ladností okouzlila pětičlenná skupinka dívek, které i v komorním složení zaplnily celý prostor svými tematickými otázkami.

Třetí dílo Polkaod ZUŠ Sušice v nás probudilo lidové umění a připomnělo nám sílu energie v rytmických skocích a krokových variací. Choreografka Hana Kopová s dívkami zakomponovala i rytmické potlesky. Kostýmy byly taktéž inspirované v lidovém stylu.

Básničky a stejnojmenná choreografie Otloukej se, píšťaličko, Roztáčej se, má sukýnkood TaPS Magdaléna nás provedly od ptáčků, husiček, vlaštoviček a oveček až na konec. Ludmila Rellichová pracovala s dětmi na silné artikulaci básniček a kreativním využití sukýnek v průběhu choreografie.

Vrabčáci na dvorkuod nejmladších předškoláků Anny Denežkiny nám odletěli stejně tak rychle jako přistáli. O kousek starší dívky navázali s otázkou: Co je to voda? Ve která nám přiblížily, jak je pro nás tento element důležitý a co pro nás znamená. Nezalekli se ani sólového mluvení a v jarních halenkách na konci splynuly s trávníkem zahrady.

Francouzskáskladba od hudebnice Zaz a francouzský dívčí dýchánek od studentek ZUŠ Sušice. Autorky přijely v přestrojení buržoazního oblečení a hravě předvedly i složitější prvky jako byla například hvězda ve dvojici.

Dívky nám upletly Věneček pod vedením Marie Herderové z TaPS Magdaléna na skladbu od Zdeňka Lukáše. Jemný začátek vystřídaly dynamické části s výraznými skoky, které pozvedly a zaujaly i vzdálenější obecenstvo. Dvanáctileté dívky zaujali svou vyzrálou improvizací a odchodem do ztracení.

Celé dopoledne nám zakončila Vzpomínka opět z TaPS Magdaléna pod choreografickým vedením Ludmily Rellichové. Ladné dívky probudily sloky z písně od Hradišťan a rozproudily vír svými sukýnkami v celé zahradě.

Natálie Vacková

Rok 2021 ->, rok 2019 ->, rok 2018 ->, rok 2017 ->, rok 2016 ->, rok 2015 ->, rok 2014 ->, rok 2013 ->, rok 2012 ->, rok 2011 ->

Tagy