weby pro nejsevernější čechy

Šluknovský správňák 2023

V pondělí 17. dubna 2023 se na koupališti v Mikulášovicích uskutečnil 5. ročník soutěže v poskytování první pomoci pro děti Šluknovský správňák.

O téhle soutěži už nějakou dobu vím, ale nebyla dosud příležitost. Když jsem zjistil, že aktuální termín se s ničím jiným nepřekrývá, začal jsem uvažovat, ale přesvědčen nebyl. Ovšem když jsem v neděli v divadle zjistil, že pozvání přijal i spolek Život jde dál, nebylo dál proč váhat a já ráno vyrazil do Mikulí.

Takže pár informací:

Letos už popáté pořádá náš spolek Pomoc4ALL ve spolupráci s ČČK Šluknov soutěž v poskytování první pomoci pro děti ŠLUKNOVSKÝ SPRÁVŇÁK 2023. Soutěž je určena tříčlenným soutěžním družstvům dětí ze základních a středních škol ze Šluknovského výběžku. Na celkem šesti stanovištích si vyzkouší poskytnout první pomoc u závažných i méně závažných stavů, jejich výkon ohodnotí zkušení záchranáři z Výjezdového stanoviště v Rumburku. Soutěž tentokrát proběhne v areálu koupaliště v Mikulášovicích, měníme tedy prostředí a tím i složení modelových situací.

Soutěžící (I. stupeň, II. stupeň a střední školy) i figuranty prověřila nejen připravená stanoviště (každé zdvojené), ale i počasí. Já naštěstí našel spolehlivé zázemí u výše zmíněného spolku (díky, Vaňkovi a spol.), který tu zájemcům zprostředkoval nejen svět zrakově postižených, ale také ukázku canisterapie. Co jsem stačil pochytit – popáleniny (a agresivní kamrád), opilec s částečnou amnézií, drogy(?), pokousání hadem, chodec sražený autem a utonulá se zraněným zachráncem.

A nechme opět místo organizátorům:

Pátý ročník soutěže v první pomoci pro děti Šluknovský správňák je za námi. Zúčastnilo se 26 soutěžních družstev ze základních a středních škol Šluknovského výběžku. Poskytovali pomoc na celkem 6ti stanovištích a musím říct, že opravdu perfektně. Děkujeme všem pořadatelům, spolupořadatelům, figurantům, maskérům, rozhodčím a v neposlední řadě soutěžícím a jejich doprovodům za hladký průběh soutěže i v tomto počasí. Vedení městě Mikulášovice, panu starostovi a paní místostarostce děkuji za pomoc při předávání cen.

Za dárky a finanční podporu soutěže Šluknovský správňák děkujeme našim sponzorům Městům a obcím Staré Křečany, Lipová, Rybniště, Velký Šenov a Dolní Poustevna. Firmám Lesy ČR, Lemfeld a syn, Metalurgie Rumburk, Platon, Železárny Velký Šenov a Nadační fond Albert. Za mimosoutěžní aktivity děkujeme SDH Mikulášovice, ZZS ÚK, BESIP a spolku Život jde dál. Za pomoc s organizací soutěže děkujeme městu Mikulášovice, městu Varnsdorf, ČČK Šluknov, VOŠ, SPŠ a SOŠ Varnsdorf, SZdŠ a OA Rumburk a ZZS ÚK.

Výsledky (vyhodnocení pořadí) se mi objevit nepodařilo.

===

Aktualizováno pohledem soutěžících:

17. dubna 2023 jsme se v hojném počtu soutěžících sešli na zdravotnické soutěži „Správňák“. Letošní 5. ročník se konal v Mikulášovicích ve velkém areálu tamního koupaliště.

Soutěžilo se ve třech kategoriích: 1. a 2. stupeň ZŠ a střední školy. Naše škola měla zastoupení v obou kategoriích ZŠ. Za 1. stupeň startovali naši malí „Křečci“ ve složení Vojta Myslivec, Jakub Tkáč a Natálka Mrázková,kteří nakonec obsadili pěkné 11. místo.  2. stupeň reprezentovaly Anny M. Nováková, Eliška Salayová a Andy Křivohlavá v týmu s názvem „Záchranářská mafie“.  Děvčata se umístila na krásném 2. místě.Cenou za snahu a dovednosti jim byly nejen věcné ceny, ale také stříbrný pohár a medaile.

Ač počasí úplně nespolupracovalo, tak figuranti na všech šesti stanovištích předvedli „profi“ herecké výkony. Ať to bylo podchlazení, popáleniny nebo úplné bezvědomí, kde soutěžící předvedli suverénní výkon při resuscitaci. Součástí soutěže byly také stánky Besipu, prohlídka sanitky, hasičského vozu nebo všemi obletovaný pejsek Gira využívaný ke canisterapii.

Po zahřátí teplým čajem a občerstvení jsme se rozjeli směr domov.

Za rok se zase těšíme…

Veronika Blechová, AP na ZŠ Varnsdorf, nám. E. Beneše

===

Základní škola Východní, Varnsdorf:

Dne 17. dubna 2023 proběhla soutěž první pomoci Šluknovský správňák. Poprvé v areálu přírodního koupaliště a fotbalového hřiště v Mikulášovicích.

Žáci 7. třídy – Milan Žižlavský, Sofie Beránková, Karolína Švecová a jako náhradník Petr Adamec výborně reprezentovali naši školu i přes nepřízeň počasí. Mezi úkoly byla například pomoc s popáleninami, uštknutí hadem, resuscitace či poranění nohy. Ukázali jsme si v čem jsme dobří a na čem je třeba ještě zapracovat. Přivezli jsme krásné 7. místo.

Michaela Hlavová, asistentka pedagoga

===

Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie Rumburk 21. 4. 2023 na FB:

V pondělí se v Mikulášovicích konal Šluknovský správňák. Jedná se o soutěž v poskytnutí první pomoci. Zúčastnili se vybraní žáci z druhého ročníku.

Žáci z 2. PS se umístili na 2. místě a žákyně z 2. AZ na 4. místě. I přes velkou nepřízeň počasí si naše družstva poradila se všemi nástrahami soutěže. Velké díky patří i figurantům ze třídy 1.PS.

===

Rok 2022 ->

Tagy