weby pro nejsevernější čechy

Sudetský tulák

Jednou z knih, představených na letošním Regionálním knižním minitrhu ve Varnsdorfu, byl titul Sudetský tulák – Z historie i současnosti Sudet autora Stanislava Dvořáka.

Kniha vyšla 25. 4. 2023 v nakladatelství Garamond. Pevná vazba takřka čtvercového tvaru skrývá 168 stran textu a fotografií, věnovaných oblasti, které se dnes říká Sudety. Pohraničí, kde do roku 1945 převládalo německy hovořící (a myslící) obyvatelstvo.

Knihu je možno přečíst souvisle na jeden zátah, ale stejně tak dobře do ní lze nahlížet náhodně, na přeskáčku. Vcelku krátké kapitoly popisují různá místa, osobnosti a události především severozápadních Čech, zhruba od Chebu po Liberec (cca Krušné hory s mírným přesahem).

Oficiální anotace:

V bohaté historii Sudet existují příběhy, které takřka nebo úplně upadly do zapomnění. Žily tu fascinující osobnosti, o kterých se moc neví, stála tu města, která už neexistují, mluvilo se jazyky, kterými už nikdo nemluví. Poznejte minulost tohoto divokého kraje! Který zdejší šlechtic před 500 lety projel svět a psal moderní úvahy? Jak nacisté zneužili kadaňský masakr z roku 1919? Proč ponuré město duchů lákalo filmaře? To vše a mnohem víc se dozvíte díky místnímu rodákovi, který zná Sudety jako nikdo jiný.

Stanislav Dvořák je český spisovatel, novinář a filmový a literární publicista. Vydal romány jako Kadanland nebo Léta pod psa. Tématu pohraničí se zdaleka netýká jen kniha Sudetský tulák. „Ať začnu psát cokoliv, vždy se mi to nějak stočí do rodného pohraničí, do hor, do Sudet,“ říká autor.

Sám sebe mohu těžko považovat za běžného čtenáře, běžného neznalce. Jednou Sudeťák, navždy Sudeťák – mám nachozeno víc než dost, z místopisného hlediska na mne v knize nečekalo žádné zvláštní překvapení – Hasištejn, Chomutov, Jáchymov, Chyše, Hauenštejn, Kadaň, Červený Hrádek, Sauersack, Most, Teplice, Liberec, a mnoho mnoho dalšího.

Na konci knihy se skrývá moment, pro který byl tenhle titul zařazen do literatury regionální – Severočeský Cimrman. Ač se nám to tu může zdát neskutečné, většina lidí opravdu o Čechiích v životě neslyšela. Jen bych si tedy dovolil nesouhlasit s formulací „nepraktické mašiny“. Ihned mi naskočila známá fotka Böhmerlandu na vrcholu Klíče, nebo vzpomínka na přednášku Honzy Němce, v níž citoval poválečnou žádost jednoho živnostníka o přidělení tohoto motocyklu, neb byl spolehlivější a výkonnější než malé nákladní auto…

Protože jak jsem již řekl, já nejsem „typickej“, dejme slovo hodnotitelům: Zajímavá knížka o Sudetech. Hezké fotky a spousta zajímavých informací, které jsem nevěděla … Překvapilo mě, kolik významných osobností pocházelo z této oblasti – př. Ferdinand Porsche, Wenzel Jaksch nebo Lilli Hornig, která se jako vědkyně podílela v USA na výzkumu atomových zbraní.

Takže pokud máte mezery ve znalostech a chcete se poučit, není nic jednoduššího. Do Papírové lodi to máme všichni kousek.

 

Tagy