weby pro nejsevernější čechy

Den otevřených dveří podstávkových domů 2024 – Severní Čechy otevřou své kulturní dědictví veřejnosti

Dne 25. května se v severních Čechách koná Den otevřených dveří podstávkových domů. Dveře tradičních domů soukromí majitelé otevřou veřejnosti od Šluknovského výběžku přes Novoborsko až po Frýdlantský výběžek. Letošního ročníku se zúčastní na 30 podstávkových domů ve 22 obcích.

Podstávkový dům je fenoménem česko-německo-polského trojzemí – krajiny podstávkových domů. Nikde jinde na světě se jich nenajdete tolik pohromadě – jde o jedinečný lidový i architektonický výtvor, který je třeba chránit i pro budoucí generace.

Pro návštěvníky Dne otevřených dveří si majitelé domů přichystali komentované prohlídky interiérů i exteriérů. Zapojili se domy s podstávkami před rekonstrukcí, domy, kde rekonstrukce probíhá, i ty po rekonstrukci. Návštěvníci tak uvidí domy využívané jako chalupy pro individuální rekreaci i trvalé bydlení, jako penzion či společenské středisko. V některých domech si krom prohlídky mohou návštěvníci poslechnout koncert, užít si řemeslné dílničky, zkusit si i tradiční práci s hliněnou omítkou.

Přichystán je i doprovodný program v podobě 3 komentovaných prohlídek památkových zón v Rumburku, Krompachu a Mařenicích. V Krompachu bude taktéž pro návštěvníky přichystána výstava fotografií a modelů podstávkových domů na sále obecního úřadu.

Den otevřených podstávkových domů pořádá DMO Lužické hory za podpory Libereckého kraje. Více informací najdete na Facebooku Lužické hory a Podještědí – Neobjevený klenot severu nebo na webových stránkách ->.

Tagy