weby pro nejsevernější čechy

Víkendové kudykam sedmadvacátého týdne 2014

Po poněkud na akce prázdném týdnu se nabídka na jeho konci tak trochu zahušťuje. V pátek 4. července 2014 mají začít oslavy znovuotevření vlakového spojení mezi Dolní Poustevnou a Sebnitz. Popravdě, materiálů k této události je víc než dost, slibují se zajímavé tématické výstavy, stánkový prodej, suvenýry a  spoustu dalších zábavných atrakcí a  aktivit nejen pro děti, vydávají se nejrůznější zprávy, tiskoviny a tipy na využití nového spojení pro turisty, nicméně mám trochu zmatek. Některé materiály uvádějí pátek a sobotu, jiné až sobotu a neděli. Navíc vyznat se v tom, co kdy a jak vlastně bude jezdit není zrovna jednoduché. Na webu Dolní Poustevny je překlad z německých novin, tak to snad bude pravda:

Po oficiálním  slavnostním zahájení provozu tratě bude pendlovat  v pátek 4. 7. 2014 mezi 14-17 hodinou motorový vlak  DB Regio AG  mezi oběma nádražími . O víkendu bude kromě plánovaných spojů nové linky jezdit vlak řady V100 společnosti Ostsächsische Eisenbahnfreunde. Motorový vlak pojede 9 krát mezi 10-18 hodinou mezi Sebnitz a Dolní Poustevnou, respektive Mikulášovicemi dolní nádraží. Další osobní vlak pojede v 2 hodinovém intervalu mezi stanicemi Dolní Poustevna a Šluknov v čase mezi  9-17 hodinou. Zvláštní zpáteční  jízdenku v hodnotě 1 EUR  je možné zakoupit na stánku VVO na nádraží Sebnitz, Bad Schandau nebo ve vlaku.

Na nádraží v Sebnitz čeká návštěvníky o slavnostním víkendu bohatý kulturní program. V sobotu a neděli budou na připraveném pódiu k vidění hudební skupiny, cheerleaders, dětská šou atd., to vše pod taktovkou moderátora Rádia Dresden 103,5 Roberta Drechlera. Na nádraží získají návštěvníci od VVO a partnerů informace ke spojům v regionu Oberelbe, taktéž informace k turistickému ruchu v Česko-saském Švýcarsku. Prezentovat se bude na místě Kunstblume Sebnitz a Sebnitzer Blumenmädchen. VVO uspořádá velký zábavný park pro děti. IG Kohlemühle nabídne komentované procházky.

K nahlédnutí bude historický autobus Rose von Sebnitz a zajímavostí bude i výstava modelové železnice s modelem tratí Viadukt Sebnitz – Vilémovský most s nádražím Dolní Poustevna a Sebnitz. Nadace Bahn Sozialwerk bude prodávat k této události příležitostní známky.

To ovšem zdaleka na pátek není vše, já se budu ještě muset rozhodnout mezi koncertem varhaníka Jiřího Chluma v Krásné Lípě a zahajovacím koncertem Chřibského kulturního léta v podání RKO (Lužanská mše A. Dvořáka).

V sobotu 5. července 2014 pokračuje přeshraniční železniční sláva. Ve varnsdorfské kotlině začne světový pohár v létání upoutaných akrobatů (Varnsdorfský upoutanec) a létat se bude až do neděle. Konat se bude druhá prohlídka Loretánského technického zázemí, v Kocourovi bude takřka celý den soutěžní klání Strongman Varnsdorf 2014, a poté, co jsem viděl hradní kostel na Sloupu, nejraději bych tam vyrazil na první z letních koncertů při svíčkách.

V neděli 6. července 2014 ještě stále železniční oslavy, ve VDF se dál bude létat na Upoutanci.Je ale také Den otevřených podstávkových domů, nám se sešly pozvánky do Šmilovského ulice v RBK a do Lipové (zapojených míst je ovšem podstatně víc, a to i v Libereckém kraji). A protože už jsou prázdniny, začíná tuto neděli po obědě Varhanní festival ve Filipově. Takže kdyby měl někdo zájem, může ke mně přisednout do auta, hodlám jezdit každou neděli.

Jako vždy – další akce objevíte na připojených plakátcích i v našem kalendáři. Pokud víte o čemkoliv dalším, dejte nám vědět.