weby pro nejsevernější čechy

Autobusová doprava 2015, zmatek, chaos a nespokojenost. Ale proč?

Když jsem včera na facebook napsal čtyři zásadní otázky, které se týkají nasazení a zprovoznění nového systému autobusové dopravy ve výběžku „Kdo to vymyslel; Jak by to mělo fungovat; Jak to funguje; a kdo to platí“, odpověděla bystře Kopr Tina: Kdo to vymyslel? KRAJ Jak by to mělo fungovat? ASI DOBŘE Jak to funguje? DOST MIZERNĚ A kdo to platí? – NO MY  Takže článek je vlastně napsaný. Jenomže jsem strávil celý den na telefonu a tak připojím několik detailů. Autobusovou dopravu v kraji zajišťuje kraj. Ze zákona. (Přes to nejede vlak).

Když se po minulých volbách do krajského zastupitelstva vyměnila krajská vláda a radním pro dopravu se stal Jaroslav Komínek (KSČM) rozhodl i o změně koncepce osobní přepravy.
Mimo jiné také o zavedení jednotného odbavovacího systému a tarifní integraci v rámci kraje (tady->)

Na začátku roku (4/1) 2013 byli s touto koncepcí seznámeni i starostové Šluknovského výběžku, kteří z nového systému nebyli nadšeni. Každá změna je k horšímu, znáte to.

Změna jízdního řádu, která přišla s rokem 2015 je revoluční, ale nejen časem příjezdu a odjezdu, který se změnil. Zásadní rozdíl je ten, že se přechází na systém, kdy jednotlivé linky jezdí v určitém taktu.
Mělo by to připomínat a také by to tak mělo fungovat, jako městská hromadná doprava … jenom na mnohem větším prostoru s mnohem menším množstvím vozidel.

S touto změnou souvisí i nastavení a změna jízdného. Neplatí se za ujeté kilometry, ale platí se tarif. Jako když si v Praze koupíte jízdenku do tramvaje, abyste třeba dojeli z Florence k Bílé labuti, anebo až ke stadionu Sparty anebo až do Edenu.

Tyhle změny má tedy na svědomí kraj.
My víme, že výběžanští starostové úpěnlivě žádali o zachování stávajících jízdních řádů, které jakžtakž fungovaly. Nebyli oslyšeni, přesto budou iniciovat nové kolo jednání. Požadavky budou formulovat příští pátek (16/1/15).

Když je rozhodnuto o změně koncepce, přichází na řadu volba dopravce. Ve výběžku vyhrály Autobusy Karlovy Vary nejnižší nabídkou. Na obsluhu tras nasadily osmnáct úplně nových autobusů (pojmenovaných po obcích výběžku) a dva další slouží jako záloha.

bus3 Snapseed

Opravdu ostrý start se neodehrál 1/1/2015, ale až v pondělí 5/1/2015, a bylo to velice nepovedené. Aby si všichni sáhli opravdu až na dno, byl to den, kdy se snad poprvé přihlásila zima. A také poprvé po dlouhých vánočních svátcích jely stovky žáků a studentů do svých škol. A zatímco sníh padal, nervy tekly. Na silnicích to klouzalo. A v autobusech spousta změn.

Facebook ožil postřehy, vtípky a nářky nad tou změnou.

V tuto chvíli by bylo dobré pro všechny účastníky uvědomit si, že zavedení nového systému v rámci celého kraje více méně znemožnilo vrátit se ke starým jízdním řádům. Problémy se musejí řešit v rámci nově nastaveného systému. Hovoří se o tom, že výběžku by mohlo aktuálně pomoci nasazení dalších dvou až tří vozů, což by znamenalo o několik milionů na provoz ročně více (a to nepočítáme nutný nákup vozů nových).
Všichni, kteří mají autobusovou dopravu na starosti, a se kterými jsem hovořil, byli velice ochotní věci vysvětlovat, a žádali o jistou shovívavost (zejména ty nespokojené) cestující. Test ohněm (a sněhem) mají za sebou, a možná právě tahle zatěžkávající zkouška mohla odhalit mnohem víc nedostatků včas, než kdyby se provoz rozebíhal pomalu.

Dodejme ještě, že do systému integrované dopravy by měla v létě (1/8/) přibýt ještě železnice. A to bude teprve tanec.

planek Snapseed

My se k této tématice jistě ještě mnohokrát vrátíme, nicméně už teď považujeme za důležité ještě jednou zdůraznit, že je třeba navrhovat změny v rámci nově nastaveného systému.