weby pro nejsevernější čechy

Drobné sakrální památky v Českém Švýcarsku se již opravují

Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko dovršila první etapu projetu Listen to the Voice of Villages (Naslouchejte hlasu venkova) a předala představitelům vybraných obcí v regionu pasportizační dokumentaci k plánované obnově drobných sakrálních památek. Zároveň zahájila restaurování prvních objektů v obcích Dolní Poustevna, Hřensko, Chřibská, Janov, Krásná Lípa, Mikulášovice, Růžová a Staré Křečany.

Pasportizace zahrnuje 327 malých památek lidové zbožnosti nacházejících se v obcích Českého Švýcarska od severně položené Dolní Poustevny až po Hřensko. Cílem první etapy projektu bylo zmapování všech dochovaných památek v tomto regionu a popsání jejich technického stavu, historické hodnoty, předpokládaných nákladů na opravu atp.

„Sestavit tuto kompletní a vyčerpávající dokumentaci trvalo téměř rok,“ říká Marek Mráz, ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko a dodává: „Nyní jsme hotová paré předali starostům obcí zapojených do projektu a u vybraných památek začínáme s opravou. Do konce letošního roku bychom rádi zvládli opravit 12 objektů, v příštím roce dalších 20.“

Po představitelích obcí obdrží pasportizační dokumentaci i vybrané orgány státní správy jako např. Správa NP České Švýcarsko, Správa CHKO Labské pískovce, Národní památkový ústav a další.

Investice z prostředků Evropské unie ve výši téměř tří milionů korun poputuje na záchranu a renovaci významnějších křížků, božích muk, skalních výklenkových kaplí a kapliček.

Opravovat se budou pískovcové kamenné části i umělecké kovové prvky, v některých případech půjde i o renovační stavební práce. Například kapli Marie Karmelské na Vlčí hoře čeká výměna oken a nová fasáda, Köglerův kříž v Krásné Lípě z roku 1792 čeká kompletní rekonstrukce pískovcového soklu i kovaných částí. Mezi dalšími památkami vybranými k opravě jsou např. Bratrské oltáře u České Kamenice nebo kříž kováře Michela v Jetřichovicích.

O projektu Listen to the Voice of Villages a obnově drobných sakrálních památek vydala OPS České Švýcarsko také propagační brožuru, které je pro zájemce zdarma k dispozici na informačních střediscích v Krásné Lípě, Jetřichovicích a v Dolní Chřibské-Na Saule.

Projekt je spolufinancována ze zdrojů Evropské unie v rámci Operačního programu Nadnárodní spolupráce Střední Evropa a z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF).