weby pro nejsevernější čechy

Kino Panorama, archiv se otevřel

V ve varnsdorfském kině Panorama se koncem týdne uskuteční přehlídka sedmdesátimilimetrových filmů, podrobně jsme o tom psali tady-> .

Ovšem nedalo nám to a koukli jsme jaké to bylo, když tohle, podle mnohých, nejhezčí kiono na severu, otevíralo. A dostali jsme se k tomuto záznamu. Nahoře vidíte origimál a tady přepis.

To byly zlatý časy biografu!

Mimořádnou událostí bylo zahájení provozu v novém kině Panorama dne 27. května promítnutím širokoúhlého filmu Čajkovskij. Tento film shlédli jako první dělníci a brigádníci, kteří kino stavěli.
O den později, v pátek dne 28. května přivítal předseda MěNV Josef Mynář pozvané hosty, zástupce závodů a podniků, národního výboru, stranických a mládežnických organizací z celého šluknovského výběžku. Mezi pozvanými byli i zástupci z ředitelství Státního filmu a hosté ze Seifhennersdorfu.
Dr. Řeháček, zástupce Státního filmu potvrdil, že tak reprezentativní kino nemá ani Praha. Zásluhu na vybudování tohot objektu mají i projektanti, a to hlavní projektant Stavoprojektu Bratislava Ing. arch. Ladislav Bořuta a ing. Josef Poštulka. Oba jsou významnými projektanty. Ing. Bořuta dostal např. první cenu za urbanistickou studii bratislavského hradu, ing. Poštulka projektoval např. věžové domy v Bratislavě a jeho specialitou jsou lanové střechy. Taková střecha kryje i naše kino. V kině Svoboda proběhla přehlídka festivalových filmů. V roce 1971 se v našich kinech uskutečnilo 1176 představení, která navštívilo 201.216 osob.
Tagy