weby pro nejsevernější čechy

Popelka na zámku Moritzburg – nová výstava, celá v češtině!

V sobotu 7. listopadu 2015 začíná na zámku Moritzburg zimní výstava o pohádkovém filmu Tři oříšky pro Popelku. Po dvouleté pauze se jedná o zcela nový koncept výstavy. Ta se má stát do budoucna stálou zimní expozicí zámku Moritzburg. Výstava je koncipována dvojazyčně: česky a německy. Její příprava stála přes 500.000 euro.

Popelka se vrací po dvouleté přestávce zpět na Moritzburg. Kompletně nově koncipovaná výstava nabídne zámeckým hostům a fanouškům filmu Tři oříšky pro Popelku nový vhled za kulisy této roku 1973 natočené česko-německé koprodukční filmové pohádky. Fanoušci filmu se nyní mohou zcela ponořit do Popelčina světa a dozvědět další fascinující podrobnosti o natáčení filmu. Kurátor Steffen Retzlaff mluví česky, a tak mohl v archívech filmového studia Barrandov sám dohledat potřebná fakta. Všechny texty k výstavě jsou dvojjazyčné, tedy česky a německy. K výstavě vyšel i obsáhlý doprovodný sborník v češtině. Příprava výstavy přišla na půl miliónu euro a zůstane na Moritzburgu jako zimní expozice na příštích pět let.

popelka37.jpg

Nová výstava zaujímá zhruba 450 metrů čtverečních v deseti zámeckých komnatách. Svým rozměrem je sice menší než výstavy předchozí, ale zato je zcela nově inscenována a přichází s úplně novou koncepcí. „Nenahlížejte jen, vejděte“ zní nové heslo výstavy. Všechny pokoje věrně zobrazují filmové scény a návštěvníci jsou zváni, aby si vyzkoušeli roli Popelky. Pocítit, jaké to je tančit v sále s princem nebo být tyranizovaná svou macechou. Hosté projdou také Popelčin les, kde Popelka oblékla svůj lovecký kostým, podívají se do kompletně zrekonstruovaného podkroví sovy Rozálky a zjistí, jak Popelka získala zpět svůj střevíček! Venku je přístupná stáj Popelčina šimla Mikuláše. A kdo objeví okno, kterým Popelka ve filmu sledovala bál, může jím také nahlédnout dovnitř. Kolem sta exponátů je připraveno k obdivování, například původních pět plesových šatů i originální paruka zlé macechy. Hrdí jsou organizátoři také na model vodního hradu Švihov, který je postaven podle originálních záběrů z filmu. Hned na začátku výstavy přivítá návštěvníky sametově rudé předsálí kina, jako ve snu. Zde jsou všechny nedávné rozhovory s herci, nové informace a historky ze zákulisí. Prostřednictvím projekčního plátna nahlédneme i do zákulisí. Tam si mohou hosté vyzkoušet roli střihače ve virtuální střižně a nahrávacím studiu, samozřejmě s původními scénami a s originální filmovou hudbou. Důležitý je také opravdový lískový oříšek, který každý návštěvník během výstavy získá ze zařízení velmi podobnému automatu, z něhož vypadávají kulaté žvýkačky. Oříšek je během prohlídky praktickým pomocníkem. Když chcete zkusit dál rozvíjet osudy postav z filmu, o kterých příběh již dál nevypráví. Tak například máte možnost prostřednictvím světýlek sledovat na automatu spřádajícím další osudy Droběny (v podání Heleny Růžičkové), která tak dynamickým tanečním krokem vedla prince v kole. A mimochodem, víte, že se Droběna v německé verzi jmenovala „Kleinröschen“, čili „malá růžička“? Oříšek v osudovém automatu rozhodne, co se nakonec z malého kvítku urodí. Na konci expozice je ještě jeden poslední automat, automat na splněná přání. Každý návštěvník tam může oříšek vhodit a něco si přát.

V zámeckém obchodu se suvenýry se dá koupit nová kniha k filmu a výstavě, celá v češtině. Tu si můžete také hned prolistovat u kávy a pohádkově sladkého zákusku ze zámecké kuchyně. Nová výstava o Popelce běží do 28. února 2016.

popelka38.JPG

»Mýtus Popelka« – výstavy minulých let, malé ohlédnutí

Více než 600.000 návštěvníků již navštívilo uplynulé výstavy s filmovými scénami, originálními kostýmy a příběhy o Popelce. Film je nedílnou součástí vánočního programu také v neměcké televizi a stal se během let vskutku kultovním.

popelka28.jpg

Výstava o filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku byla v předchozích letech věnována každý rok jinému tématu. Na počátku šlo především o herce a originální kostýmy zapůjčené z pražského Barrandova, v roce 2012 byla hlavním tématem filmová muzika. A 2013, ke 40. výročí uvedení Tří oříšků do kin, se tvůrci výstavy zamýšleli nad otázkou, proč si tato pohádka našla cestu do srdce miliónů diváků a stala se nejen v Německu opravdovým kultem, šlo o téma »Mýtus Popelka«. Letošní výstava je novou stálou zimní expozicí zámku Moritzburg. Na stálé expozice ve více než 50 saských historických objektech platí vstupenka »schlösserlandKARTE«.

popelka30.jpg

Výstava o Popelce na zámku Moritzburg – hlavní informace

KDY: 07.11.2015–28.02.2016 | denně 10–18 h (vstup jen do 17 h) | pondělí zavřeno (kromě 28.12.2015) | 24. a 31.12. 9–13 h (vstup jen do 13 h)

ADRESA: Barockschloss Moritzburg, 01468 Moritzburg

DOPRAVA: Parkoviště před zámkem Moritzburg: N 51°09’52.18″ | E 13°40’46.79″ | Autobusem / autem – dálnice A17 Praha – Dražďany po »Dreieck Dresden-West«| dále po dálnici A4 směr Berlín až na sjezd »Dresden-Wilder Mann«| dále do Moritzburgu až na velké parkoviště před barokním zámkem. | Příjezd vlakem – nádraží Dresden–Neustadt | dále linkovým autobusem 326 (směr Radeburg) na zastávku »Schloss Moritzburg«

TIP NA ROMANTICKÝ PŘÍJEZD: Svezte se historickou úzkokolejkou »Lößnitzgrundbahn« z Radebeulu do Moritzburgu | Příjezd do Radebeul-Ost rychlodráhou S-Bahn na trati z Drážďan do Míšně (Dresden-Meissen). Vystupte ve stanici Moritzburg. Z nádraží v Moritzburgu je to na zámek zhruba jeden a půl kilometru | Ceny jízného viz www.loessnitzgrundbahn.de (DE) | Na cestu z Ústeckého kraje regionální dopravou můžete použít např. výhodnou jízdenku Labe-Elbe.

VSTUPNÉ: jednotlivé 8 €/ 4 € | do 6 let zdarma | rodinné vstupné: 2 dospělí a max. 4 děti do 15 let 16 € 1 dospělí a max. 2 děti do 15 let 8 € | skupinový tarif (od 15 osob) za osobu 6 € | skupinový tarif žáci za osobu 2,50 € | KOMBINOVANÁ VSTUPENKA: prohlídka zámku + výstava Popelka 12,50 €/ 6,50 € | rodinná 25,50 € | »schlösserlandKARTE«

Nechcete čekat ve frontě na vstupenky? Online předprodej vstupenek: www.popelka-moritzburg.cz (CZ, e-shop jen anglicky) | www.schloss-moritzburg.de (EN | DE, e-shop německy). V předprodeji příplatek 1-2 euro za vstupenku.

SERVIS: český audioprůvodce k zámecké barokní výstavě »Barockausstellung«, kavárna, muzejní obchod, zámecká restaurace s vyhlídkovou terasou | BEZBARIÉROVOST: přístup s omezeními, prahy 4 cm mezi místnostmi, přístup na výstavu jen s doprovodem | www.schloss-moritzburg.de (CS | EN | DE) | www.drazdany.info/moritzburg (CZ)

Tagy