weby pro nejsevernější čechy

Trump je naše “id”…

O knize Tomáše Klvani “Poslední vzpoura bílých mužů” (Fenomén Trump; Zpráva o proměně světa)

Tak si hned úvodem trochu promrskáme povinná slovička. “Id” – všichni víme, ale opakování, matka moudrosti – je výraz pro jakési “ono”, nejnižší součást struktury osobnosti dle teorie Sigmunda Freuda. “Id” představuje naše pudy, instinkty, základní potřeby. Donald Trump by to pro všechny objasnil nejspíš takto: “Papat, kakat, teploučko…”

První a doufám poslední “spoiler” čili prozrazování děje: Tomáš Klvaňa hned úvodem knihy vtáhne čtenáře rovnou do centra tavícího kotlíku všech možných emocí, které kontroverzní republikánský kandidát na úřad prezidenta USA bezpečně, vždy, řetězově a s ohromnou chutí a vynalézavostí vyvolává. Autor Klvaňa totiž praví: ”Trump je naše id.” A o kousek dál: “A tak i vy jste Trump.”

Líbit se leckomu nemusí, ale pohnout se s tím tvrzením mnoho nedá.

Je to totiž pravda, a to v témže smyslu, jaký je obsažen třeba ve verších Vladimíra Merty, inspirovaných podobnou psychologickou školou: “To protože ve mně spí žena, hluboko v tobě se rodí muž…” Nejsme prostě jen to, co by se nám mohlo líbit.

Skutečnost, že i ve mně se skrývá “Trump” mě zprvu značně iritovala. Já a Trump! No, to sotva! Jenže: Klvaňa má pravdu. Svou řepáckostí, arogancí, bystrými a někdy dost hnusnými bonmoty, celým svým zjevem a působením vyvolává Donald Trump nejen údiv a zdvižená obočí u oponentů. On s nimi také sklízí obrovské úspěchy! Proč?

A tak to přesně se tedy – v tomto článku – nedozvíte, protože by autor této poznámky kazil případnému čtenáři radost ze čtení…

Tomáš Klvaňa je zkušený pedagog. Jeho kniha, která je směsicí žánrů, se čte pohodlně, neřku-li luxusně. Podobně jako v posluchárně, kde by po pár minutách mohlo začít hrozit klimbání, a tak přednášející musí zařadit cosi odlehčujícícho, i v této knize je zával konkrétních “tvrdých” dat střídán odlehčenými komentáři, či dobovými a místními anekdotami. Navíc – nejde jen o samotného Donalda Trumpa. Čtenář se toho mnoho dozví o amerických reáliích, dostane se mu fundovaného vhledu do systému fungování médií v USA, ale nahlédne i poněkud podrobněji do “amerického způsobu života”. Tomáš Klvaňa ve Spojených státech dlouhá léta žil, takže jeho nadmíru bystré postřehy z amerického prostředí mají přesvědčivost nikoli jen očitého svědka, nýbrž i vlastně skoro starousedlíka.

Od autora: “Tohle není biografie Donald Trumpa. Je to pokus postihnout, proč se fenomén Trump objevil a co vlastně znamená. Říkejme mu knižní esej. Nebo příběh…”

A je to přesně tak – v jednotlivých kapitolách se čtenáři dostane podrobných výletů do různých oblastí amerického života – jak do rodin, tak do médií či do zákulisí politické scény v posledních několika desetiletích. Přehledně a srozumitelným jazykem je vysvětleno, jakými mechanismy, cestami, způsoby mohlo dojít k tomu, že postava jako Donald Trump je na dosah získání funkce, v níž by, soudě podle jeho způsobu vyjadřování, mohl mít možnost vyhladit nejen všechny jím nenáviděné imigranty, ale rovnou celou civilizaci pouhým stisknutím tlačítka odpalujícího americké jaderné rakety…

Klvaňova “Poslední vzpoura bílých mužů” je kniha s přesahem. Vše, nebo skoro vše, co je napsáno o Trumpovi, o jeho příznivcích a o příčinách jeho vzestupu, se jen s velmi malými úpravami dá použít jak na situaci v České republice, tak na řadu politických scén v zemích celého světa. Jinými slovy všude tam, kde, jak se v poslední době zdá, mají větší váhu emoce, než reálná data. Jak bylo slíbeno, víc z obsahu knihy prozrazovat nebudu. Za pozornost stojí, s jakou rychlostí text dostal knižní podobu, některé pasáže jsou z léta 2016! Knihu přečtěte a zaručuji vám, že budete mít v hlavě materiál, který z vás udělá při politických debatách hvězdu kaváren, a to nejenom v období amerických prezidentských voleb, nýbrž například i těch domácích, včetně příští volby prezidenta :)

Tomáš Klvaňa: Poslední vzpoura bílých mužů. 237 str.; Nakladatelství Pejdlova Rosička 2016

Tagy