weby pro nejsevernější čechy

Festival Sedm divů 2017 v Krásné Lípě

Již po deváté proběhl v Krásné Lípě festival s cestovatelskou tématikou „Sedm divů“.

Letos poprvé proběhla akce ve dvou dnech, a to v pátek 3. 11. a v sobotu 4. 11. 2017. Festival zahájil v pátek večer horolezec Marek Holeček přednáškou nejen o zdolání hory Gašerbrum v Pákistánu, ale hlavně také o překonávání sama sebe. V sobotu festival pokračoval od odpoledne do večera dalšími šesti přednáškami. V Domě Českého Švýcarska, který v těchto dnech slaví 10 let své existence, se tak během dvou dnů vystřídalo více než sto padesát zájemců o cestování a objevování zajímavostí z různých koutů světa.

Festival, který tradičně pořádá obecně prospěšná společnost České Švýcarsko, byl v tomto roce částečně podpořen i z projektu „Návrat divočiny do Českého Švýcarska“ financovaného SFŽP a MŽP ČR. Proto se v programu objevila témata z oblasti ochrany přírody – problematika kácení pralesů v Indonésii z důvodu zakládání palmových plantáží, dále téma ochrany afrických zvířat v přednášce dokumentaristy Jana Svatoše, nebo 3D přednáška o venezuelských jeskyních a jejich jedinečnosti.

Během festivalu se dostalo i na téma cestování bez bariér, které přineslo řadu rad a informací pro osoby upoutané na invalidní vozík, které si nutně nemusí upírat cestování a mohou být většími objeviteli než mnozí z nás bez hendikepu. Velmi zajímavé bylo i srovnání dnešní formy cestování s cestováním z dob našeho slavného cestovatele z 19. století Emila Holuba, kterého představila Marie Imbrová. Závěr patřil cyklistovi Janu Kopkovi, vítězi extrémního závodu Iditarod Trail Invitational, který na kole zdolal téměř dva tisíce kilometrů dlouhý závod Aljašskou divočinou.

Zájemci mohli již tradičně nahlédnout do stánku časopisu Koktejl, nebo si nakoupit v Hudy Outlet výprodeji. Během festivalu se pořádaly i soutěže, z kterých si vítězové odnesli předplatné časopisu Koktejl nebo kalendáře na rok 2018 „Českosaské Švýcarsko a Lužické hory“.

Věříme, že i letošní festival přinesl širokou nabídku témat od adrenalinového dobrodružství, přes záchranné projekty, exkurzi do historie objevování, až po zábavné cestování, že si každý mohl vybrat to své a dozvědět se něco nového a zajímavého.

Společnou nití všech přednášek, která se vinula napříč tématy, bylo odhodlání všech přednášejících jít si za svým snem, nenechat se odradit prvním nezdarem a dokázat to, v co jiní ani nedoufají. A to může být poselstvím i pro nás ostatní, i když zrovna nezdoláváme osmitisícovky nebo nejedeme na kole v mrazu napříč Aljaškou.

Festival by se nemohl konat bez přispění našich partnerů a sponzorů, kterým tímto děkujeme.

Ing. Jarmila Judová

koordinátorka vzdělávání České Švýcarsko o.p.s.

Křinické nám. 1161/10

Krásná Lípa 407 46

Tel: +420 412 383 000

jarmila.judova@ceskesvycarsko.cz

Těšíme se na Vás v Českém Švýcarsku – evropské excelentní destinaci

www.ceskesvycarsko.cz

Rok 2016 ->, rok 2015 ->, rok 2014 ->, rok 2013 ->, rok 2012 ->

Tagy