weby pro nejsevernější čechy

Českolipsko ve válečné tetralogii III.

V sobotu 3. února od 14. hodin se uskuteční v klubovně Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě III. díl komponovaného pořadu Českolipsko ve válečné tetralogii, věnovaný roku 1917.

Ladislav Smejkal, historik muzea, společně s recitátorem Miroslavem Kolářem provází posluchače nejen sledem dějin Českolipska a vkládá je do národního a evropského kontextu, nýbrž je také oživují poezií a stránkami z pamětí.

Inspiračním rámcem celého cyklu jsou verše čtyř válečných sbírek /tetralogie/ Viktora Dyka. Návštěvníci tohoto odpoledne se seznámí také s životem českolipského válečníka, námořního kapitána Karla Löweho. Uslyší vzpomínku dosud tajemného ruského legionáře Stránského o jeho pobytu v zajetí. Seznámí se s doklady o bídě a utrpení českolipských obyvatel v létě 1917. Miroslav Kolář přednese také vzpomínku očitého svědka abdikace ruského cara v březnu toho roku. Ze zápisků kolínského rodáka Josefa Svatopluka Machara uslyšíme hořký příběh jednoho domobrance, který autor zaznamenal ve vídeňském vězení. Mimo další verše zazní na závěr také slavná Dykova Země mluví napsaná roku 1917.

Jana Jermanová Jakubská

Vedoucí oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297/1, 470 01 Česká Lípa

Tel.: 487 824 145, 702 000 096

www.muzeumcl.cz

Tagy