weby pro nejsevernější čechy

Festival Pro zdraví na zámku ve Šluknově 2018

V sobotu 3. 3. 2018 proběhl na zámku ve Šluknově třetí ročník festivalu Pro zdraví, který nabídl během jednoho dne přednášky pro širokou veřejnost propojující témata: otužování, mýty o zdraví, jóga smíchu, permakultura, ekoarteterapie, jarní bylinky. Přednášející špičkové úrovně představili zdraví z různých pohledů.

Festival otevřela přednáška Mgr. Marka Wintera s tématem Otužováním k utužování aneb diskomfortem ke komfortu. Marek nás seznámil s tím, proč je v životě důležité snažit se posunovat hranice komfortní zóny a jak poznat kde jsou ty naše.

Mgr. Jana Merhautová nám přiblížila téma Eko Arteterapie. Společně jsme se podívali na to, jak umíme pečovat o duševní zdraví a kolik času a prostoru věnujeme sami sobě. Eko Arteterapie je psychoterapeutický proces, který probíhá v přírodě a pracuje se s přírodními materiály.

Mudr. Jan Vojáček, CFMP a jeho téma Mýty o zdraví diváky seznámil s alternativním pohled lékaře tzv. funkční medicíny na základní principy fungování organismu a jak faktory životního stylu ovlivňují zdraví a vznik nemocí.

Mgr. Lucie Lauermanová rozesmála publikum příspěvkem: Jóga smíchu s Culíkem :o) Povídání o smíchu se prolínalo s ochutnávkou jógy smíchu. O tom, že smích je jediný spolehlivý lék na všechny nemoci nikdo, kdo na festivale smích okusil tělem i duší na vlastní kůži, už jistě nepochybuje.

Magdaléna Dobromila Staňková představila téma Jarní bylinky nejen pro děti a maminky a jak můžeme v předjaří posílit své zdraví pomocí bylinek a vůní, naklíčených semínek a kvašených potravin.

Festival uzavřela přednáška Katky Horáčkové s tématem Permakultura a její principy v osobním životě. Katka posluchače zasvětila do toho, co mají společného navrhování záhonů a osobní vztahy lidí, jaké jsou naše opravdové potřeby a jak se o nich dozvíme v době shonu a informačního přílivu.

Nechyběl ani doplňkový program – Ondřej Hudrlík – vege catering, Sušenky – Martina Janečková, Petr Pelc – raw dezerty a další dobroty, Domeček na kopečku – místní čajovna, Radka Ondrušková – přírodní mýdla, rumburské knihkupectví Papírová loď…

Na tomto místě patří velký dík všem účinkujícím, ale i těm, kteří se podíleli na doprovodném programu, organizátorům a dobrovolníkům.

Poděkování patří také městu Šluknov za spoluorganizaci, dále společnosti Nobilis Tillia, tiskárna Jiří Manzel, jazykovka Pohodově, ubytování U mluvících kamenů, CK Best Burk, Herby servis, salon R Dana Radová, Ventos a sport Ratio za jejich finanční podporu.

Mgr. Barbora Součková

(iniciátorka a organizátorka akce)

Foto Martin Staník:

Reportáž z celé akce může shlédnout u studia Vandej ->

Tagy