weby pro nejsevernější čechy

Pozvánka do knihovny v Liberci – Literární klub, přednášky Gorilí rodina v ZOO Praha a Vše o životě po životě

V úterý 12. 9. se koná první setkání Literárního klubu po prázdninách. Jedinečná šance pro začínající mladé literární tvůrce představit své práce jiným začínajícím básníkům a spisovatelům, a hlavně slyšet názory na svou tvorbu a doporučení pro její další rozvíjení od zkušených lektorů. Žáci ZŠ a nižších ročníků gymnázia se scházejí v 16.00 hodin, středoškoláci a vysokoškoláci v 17.00 hodin.

Vúterý 12. 9. na Vás čeká od 18 hodin přednáška Jana Bedřicha z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno na téma Gorilí rodina v pražské ZOO. Chcete nahlédnout do tajů goriího života? Zajímá Vás, kolik toho máme s gorilami společného? Chcete se dozvědět i to, co v knížkách nenajdete? Možná se sami budete divit, jak moc jsme si s gorilami podobní.

Vestředu 13. 9. se můžete od 18 hodin těšit na zajímavé téma – Vše o životě po životě. Beseda se spisovatelem a režisérem Daliborem Stachem, která se věnuje filosofickému přesahu fenoménu klinické smrti, je proložena vyprávěním o setkání s Milošem Formanem a dalšími zajímavými lidmi. Dalibor Stach je autorem mnoha knih. Podle titulu Za oponou noci natočil i celovečerní film. V současné době natáčí dokument Vše o životě po životě, ve kterém o prožitku podobnému klinické smrti vypráví dvě desítky lidí.

Ve čtvrtek 14. 9. na Vás od 18 hodin čeká přednáška cestovatele, fotografa a průvodce Davida Hainalla, který Vás seznámí s jezerem Bajkal. Je nejhlubší a zároveň největší „zásobárnou“ pitné vody na světě. Voda je tak průzračná, že je možné vidět do hloubky několika desítek metrů a je možné ji bez jakékoliv úpravy pít takřka kdekoliv přímo z jezera. Jezero ukrývá velké množství živočišných druhů, které nenajdeme jinde na světě. Během besedy se vypravíme na ostrov Olchon, do Listvjanky, projdeme část kruhobajkalské magistrály a naše další kroky povedou do asi 100 km vzdáleného divokého pohoří Tunkinskyje Golce. Více o Davidu Hainallovi se můžete dozvědět zde: http://bit.ly/2sPQEdz

V pátek 15. 9. dopoledne od 10 hodin Vás srdečně zveme na zajímavý seminář s velmi aktuálním tématem – Bezpečný kyberprostor. Průvodcem bude Mgr. Vladimír Vácha z Národního centra bezpečnějšího internetu. Přijďte si poslechnout praktické rady, jak pomoci dětem být digitálně gramotnými a zároveň i zodpovědně se chovajícími uživateli internetu…