weby pro nejsevernější čechy

Nakoukání do kamenické kultůry na obědnávku slavnoj vybezek.eu (Českokamenická mažoretka 2012)

Za hranice svého království nakukoval na velbloudy už král v podání Jana Wericha, takže navzdory názvu webu se občas dívám i za hranice Výběžku. Že se letos bude něco šumelit v České Kamenici jsem poprvé zaznamenal na webu nějaké místní mažoretkové skupiny, která zveřejnila dopis organizátorky o tom, že chce organizovat akci, na které by měly šanci i „neprofesionální“ soubory. Jenže tam bylo jen datum a jméno oné organizátorky a strejda Gůgl vytrvale selhával a podrobnosti jsem nebyl schopný najít.

Po čase se mi podařilo najít na webu Mosteckých mažoretek a roztleskávaček info, že se na tuhle soutěž chystají. Oslovil jsem je tedy s poněkud „trapným“ dotazem, jestli jsou mi schopny sdělit nějaké podrobnosti, že i když jsem skoro místní, nemohu nic najít (na městském webu se velestručná upoutávka objevila na poslední chvíli). Velmi ochotně mi jejich vedoucí, paní Kamila Hlaváčiková, poskytla všechny informace včetně kontaktu na organizátory (Centrum dětí a mládeže Česká Kamenice), kam jsem obratem napsal a odkud nedorazila žádná odpověď.

Nakonec jak již zmíněno, se na webu města ČK objevilo info, že soutěž opravdu bude – divákům a porotě se představí více než 350 soutěžících, kteří předvedou téměř čtyřicet různých vystoupení, soutěž je přístupná veřejnosti. Od 10:00… Až po příjezdu na místo jsem si na dveřích přečetl, že oficiální část začíná až ve 13:00, protože jak jsem tušil (a jak bylo v propozicích), dopoledne probíhaly zkoušky jednotlivých souborů. Takže jsem měl možnost sledovat nervozitu vedoucích, rozjuchanost soutěžících holčiček, překvapivé tělesné proporce některých těžkotonážnic ve starších kategoriích, technické potíže zvukaře a pomalu se plnící sál kulturního domu.

Program byl oficiálně tento:

Disciplíny:

A. mažoretkové formace s hůlkou

B. mažoretkové formace s pompony

Věkové kategorie – hůlka:

1. mini – věkový průměr do 7,4 (věk dětí 4 – 7 let)
2. mladší kadetky – věkový průměr od 7,5 do 9,4 (věk dětí 8 – 9 let)
3. starší kadetky – věkový průměr od 9,5 do 11,4 (věk dětí 10 – 11 let)
4. mladší juniorky – věkový průměr od 11,5 do 13,4 (věk dětí 12 -13 let)
5. starší juniorky – věkový průměr od 13,5 do 15,4 (věk dětí 14 – 15 let)
6. mix – smíšené skupiny, které neodpovídají žádnému z těchto zařazení a zároveň ve šk. roce 2011/2012  cvičí 1. rokem.

Věkové kategorie – pompon:

1. mini – věkový průměr do 7,4 (věk dětí 4 – 7 let)
2. kadetky – věkový průměr od 7,5 do 10,4 (věk dětí 8 – 10 let)
3. juniorky – věkový průměr od 10,5 do 13,4 (věk dětí 11 – 13 let)
4. starší juniorky – věkový průměr od 13,5 do 15,4 (věk dětí 14 – 15 let)

Bohužel kvůli dalším akcím, které jsem potřeboval stihnout, jsem viděl jen část programu do první přestávky, tedy hůlky a pompony do 11 let. O ty starší jsem přišel, ale plánuji v květnu další mažoretkový výlet za výběžanské hranice, tentokrát do Benešova nad Ploučnicí.

Tagy