weby pro nejsevernější čechy

Rumburk – Život ve městě kdysi nazývaném Malá Paříž severu

Seznam regionální literatury před několika dny obohatila další výpravná publikace, vydaná Městem Rumburk.

Takřka přesně v okamžiku, kdy jsme si zanadávali na (ne)dostupnost knih o některých městech, objevila se na pultech další kniha o Rumburku. Kniha velká, solidní, ba precizní. Zárukou kvality je jak autorka (Ester Sadivová), tak grafické studio (Jiří Stejskal), z téhle dílny už vzešel nejeden perfektní místní titul.

Hlavní pozornost je tentokrát věnována dle slov autorky hostincům, restauracím a hotelům. Což je nemístná skromnost. Po úvodní historicky naučné části následuje to hlavní – ulici za ulicí, místo za místem mapovaná zařízení-občerstvovny, včetně různých obskurních výčepů, kiosků, vináren, kaváren a cukráren, ba i válečných lidových kuchyní. Ač autorka v úvodu říká „Jsou témata, která by mohla být zkoumána desítky let a stále by na světlo přicházely nové a nové jednotlivosti„, mám pocit, že mnoho drobků už na nikoho dalšího nezbylo. Fotografie, pohlednice, majitelé, historická fakta, vzpomínky. Jak říká v předmluvě PhDr. Vojtech Čelko – „důkladným způsobem zpracovaná historie … dokonce pomocí GPS situovaná místa, aby ulehčila jejich hledání„.

Pro „normálního“ člověka nepředstavitelný objem práce a znalostí. Nejen Rumburk, ale minimálně celý Výběžek může být rád, že tu mezi námi máme takové „blázny“, kteří jsou ponořeni hluboko v historii, materiálech, informacích. A že nám tu zůstává po nich i po lidech, místech a událostech, o které se zajímají, taková stopa. Ester, díky!

Tagy