weby pro nejsevernější čechy

Velikonoce na Vísecké rychtě v Kravařích (2023)

Vlastivědné muzeum a galerie, p. o. Libereckého kraje a Ekoporadna Orsej zvou malé i velké na akci Velikonoce na rychtě, která se koná v sobotu 1. dubna 2023 na Vísecké rychtě v Kravařích od 10 do 16 hodin.

Vísecká rychta, jedna z poboček Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, je monumentální roubené stavení s expozicí života na vesnici na počátku 19. století a nachází se v části obce Kravaře zvané Víska. Týden před svátky dostanou návštěvníci již tradiční příležitost užít si malebné prostředí rychty v jarním kabátě prostřednictvím workshopů a jarmarku. Stánky s řemeslným zbožím i muzejní dílny nabídnou, a to nejen dětem, možnost vyzkoušet si pletení pomlázky, malování kraslic, zdobení perníčků, ale i např. výrobu dekorací metodou tzv. suchého plstění.

Velikonoce 2023_Plakát A3

„Věřím, že nám tradice, aniž bychom si to uvědomovali, svým minimalismem a mytologickým přesahem pomáhají zachovat určitou kontinuitu, kterou v dnešním uspěchaném světě často ztrácíme. Díky tradicím se můžeme alespoň na chvíli, na pár dní, propojit s minulostí a přírodou. Vracíme se k přirozenosti a dostáváme jedinečnou možnost odklonu od technologií a stresu. Je už pak na každém, jestli a jak toho využije,“ říká spoluorganizátorka akce Kateřina Ledvinová, vedoucí Ekoporadny Orsej.

Inspiraci pro jarní dekorace najdou kreativci nejen v dílnách, ale i ve výzdobě rychty, která bude věnována udržitelnosti. Prostor dostane i historie tradic na Českolipsku a připraven bude hravý kvíz, na kterém si budou moci všichni ověřit své znalosti lidových obyčejů.

Se zahájením sezóny na rychtě bude také zahájena výstava Chalupy herců, muzikantů a zpěváků na Českolipsku, která se do Kravař, rozšířena o chalupy Hany Zagorové a Zdeňka Větrovce, stěhuje z České Lípy.

Nebudou chybět stánky s občerstvením a celodenní zábavný program s divadlem a tradičním vynášením smrtky proběhne pod taktovkou umělecké skupiny Merlet.

  • Velikonoční dílničky a jarmark pro celou rodinu
  • Sobota 1. 4. 2023, 10–16 hodin
  • Vísecká rychta Kravaře, vstupné dospělí 50 Kč, děti 25 Kč, rodinné vstupné 100 Kč

Mgr. Kateřina Ledvinová, Ekoporadna Orsej

Těšíme se na Vás.

Mgr. Lenka Mrázová
Vedoucí výstavního, prezentačního a edukačního oddělení
Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě
příspěvková organizace Libereckého kraje
Náměstí Osvobození 297/1, 470 01 Česká Lípa
E-mail: mrazova@muzeumcl.cz

www.muzeumcl.cz

Tagy