weby pro nejsevernější čechy

Letošní Tour de Feminin si mohou vyzkoušet i amatéři

Už ve čtvrtek začíná další, tentokrát 27. ročník mezinárodního etapového cyklistického závodu žen Tour de Feminin. Přestože je mezi závodnicemi tento závod, jako součást světového poháru, velmi oblíbený, letos bude účast světových špiček menší, než na jakou jsme byli zvyklí v minulých letech. Důvodem je rozhodnutí Mezinárodní cyklistické federace o konání jiného významného závodu v tomtéž termínu.

Přesto se na start postaví necelá stovka závodnic z Německa, Ruska a Holandska. I Česká republika zde bude mít své zastoupení. Český reprezentační tým nastoupí do bojů o umístění v čele s několikanásobnou olympijskou vítězkou v rychlobruslení Martinou Sáblíkovou. Druhý český tým Eleven Bicykl Kříž, vytvořený z cyklistek především z ústeckého a libereckého regionu, měla doplnit svou účastí i slovenská trojnásobná účastnice OH v cyklistice Janka Keseg Števková, ta se však na poslední chvíli ze závodu odhlásila a odcestovala na Světový pohár v MTB do Kanady.

Ale nic z toho by nemělo ohrozit již tradiční kvalitu Tour de Feminin a ti, kteří budou chtít vidět v akci cyklistickou světovou ženskou elitu, by si neměli některou z etap závodu nechat ujít. Ve čtvrtek 10. července startuje i končí první, 115 kilometrů dlouhá etapa v Krásné Lípě, o den později se vydají cyklistky na stokilometrový závod z Jiříkova. Sobota 12. června bude cyklistikou zcela nabitá. Nejdříve se dopoledne jede v polské Bogatynyi časovka, odpoledne se přesunou závodnice do Rumburku, aby změřily své síly na dvaadevadesát kilometrů dlouhých Rumburských okruzích.  Nedělní a nejkratší pátá trasa startuje ve Varnsdorfu a končí v Krásné Lípě.

Vraťme se však ještě na skok k sobotnímu programu.

Zatímco závodnice budou na trati bojovat o trikoty různých barev a o celkové umístění, na Lužickém náměstí v Rumburku bude připraven bohatý kulturní program, který každoročně organizuje město Rumburk. Novinkou však bude doprovodný sportovní program, dětský cyklistický závod, který zorganizoval Schrödingerův institut a jeho Cyklistická akademie Šluknovska.

„Každé dítě, které přijde, si může zkusit, jaké to je být závodníkem. A nemusí mít ani kolo nebo helmu, ty mu půjčíme,“ vysvětluje hlavní organizátor akce a gestor Cyklistické akademie Šluknovska (CAŠ) Jan Novota.

Ten také s nápadem dětských závodů přišel: „Šluknovsko je skvělým regionem pro cyklistiku, a my bychom velmi rádi pro tento sport nadchli i další lidi. Proto se snažíme různými způsoby působit na děti, naučit je jezdit na kole, naučit je nebát se, zvládat zátěž, umět se překonávat, bojovat a vítězit. Třeba se nám podaří v sobotu pro závodění na kolech nadchnout další nadšence, děti i dospělé, a tato akce by v tom mohla pomoci,“ doufá Jan Novota.  

A aby toho nebylo málo, připravila CAŠka pro cyklistickou veřejnost další překvapení. 

„Řekněte, nezajímalo by každého cyklistu jaké to je, vyzkoušet si zazávodit na opravdové závodnické trati? My toto přání můžeme splnit každému, kdo má odvahu vyrazit s námi na Rumburské okruhy, přesněji řečeno Po stopách Tour de Feminin. Start je ve 13,30 na Lužickém náměstí a závodu se může zúčastnit každý, kdo přijde,“ vysvětluje Jan Novota.

Oficiální ženský závod bude odstartován asi o dvě a půl hodiny později, v té době by už i ti největší opozdilci měli být v cíli. A to také proto, že zatímco ženy objedou Rumburských okruhů pět, ti, co pojedou Po stopách, projedou okruhy jenom dva. „Ale i tak to stojí za zkoušku,“ láká Jan Novota milovníky cyklistického sportu k účasti.