weby pro nejsevernější čechy

Českosaské Švýcarsko má další certifikované výrobky

Keramické modely podstávkových domů z Dolní Poustevny, autorská dekorovaná keramika ze Starých Křečan, varnsdorfský šlehačkový Dort tety Alenky a Borůvkový řez či bylinkový likér a ovocná marmeláda ze saského Hohnsteinu – to je stručný výčet nových regionálních výrobků, které získaly certifikát a právo užívat logo Českosaské Švýcarsko regionální produkt. Přeshraniční region Českosaské Śvýcarsko je zapojen do celorepublikové sítě oblastí s regionální značkou již od června tohoto roku. Desetičlenná certifikační komise (zasedá zpravidla 2krát ročně a je složená z deseti zástupců: regionálního koordinátora společnosti České Švýcarsko o.p.s., Asociace regionální značky, MAS Šluknovsko, zástupců státní správy a samosprávy i výrobců) vybrala výše zmíněné výrobky (3 výrobci jsou z Českého a 1 ze Saského Švýcarska), které se tak připojily k dalším 11 v červnu certifikovaným regionálním producentům.

Certifikace je určena zpravidla pro řemeslné nebo umělecké výrobky, potraviny nebo zemědělské a přírodní produkty. Žádost o udělení certifikace pro výrobek si mohl podat jakýkoliv výrobce, ale aby získal certifikát musel splňovat několik podmínek/kritérií jako například: výrobek musí být vyrobený v regionu (to platí i pro sídlo výrobce), musí být kvalitní, ekologicky nezávadný a dále se hodnotili i další jedinečné vlastnosti výrobku jako např.: tradice, ruční výroba, spojitost s regionem či potenciál stát se atraktivním turistickým suvenýrem apod.

„Smyslem certifikace regionálních výrobků je zviditelnění tradičních regionů (známých např. svou zachovalou přírodou, zdravým prostředím, lidovými tradicemi) a především má za cíl pomoci živnostníkům a malým firmám s propagací a reklamou jejich produkce, s odbytem jejich produktů“, vysvětluje Marek Mráz ze společnosti České Švýcarsko a dodává:“Místní výrobky jsou výjimečné svou vazbou na region, na jeho charakter, tradice, kulturu či historii a svojí jedinečností mají velký potenciál v cestovním ruchu. Proto se zavádějí regionální značky pro místní produkty jako jedna z možností účinné podpory místní ekonomiky.“

Stručný popis nových regionálních výrobků:

Autorská keramika dle vlastních návrhů – Široký sortiment kameniny s osobitým výtvarným pojetím, kde jednotícím prvkem je specifický dekor a vzhled, kterého je dosaženo jedinečnou kombinací tradičních výrobních postupů. (Výrobce Josef Vraj ze Starých Křečan)

Dort tety Alenky – Cukrářský výrobek složený z vrstev šlehačky a bílkového pečiva vyráběný podle tradičního rodinného receptu (Výrobce František Dlask z Varnsdorfu)

Svět podstávkových domů – keramické modely podstávkových domů, magnety s motivem podstávkového domu a místně významných staveb (Výrobce: Jaroslav Šafr a Jan Král z Dolní Poustevny)

Pochoutky z bylin a ovoce – uděleno pro likér, želé a marmeládu – vyrobeno z místního ovoce, koření a bylinek (Výrobce: statek Permahof v Hohnsteinu)

Slavnostní předání certifikátů novým výrobcům proběhlo na adventních trzích v Dolním Podluží tutu sobotu 18.prosince 2010.

Seznam dalších 11 certifikovaných výrobců (z června 2010)

Nože firmy Mikov z Mikulášovic Děčínská jeřabinka (pálenka) od firmy Valdemar Grešík – Natura s.r.o. Přírodní bylinková mýdla z mýdlárny Rubens v Růžové Přírodní kosmetika z Vlčí hory (Krásná Lípa) od firmy Nobilis Tilia Nebočadská keramika z chráněné dílny Jurta v Děčíně Pivo Kocour z Varnsdorfu Ručně malované sklo z Mikulášovic Autorské šperky od pana Herzlíka z České Kamenice Dřevěné spony a hřebeny od pana Kříže z Varnsdorfu Sochy a pískové předměty z labského pískovce – od německého výrobce z obce Dorf Wehlen – Minuaturpark Saské Švýcarsko Naundorfer Obstbrand – saská pálenka