weby pro nejsevernější čechy

NA KRISTIÁNOVĚ OŽIJE SKLÁŘSKÉ ŘEMESLO!

Na jediný den v roce se do zaniklé sklářské osady Kristiánov v Jizerských horách vrátí výroba skla a bižuterie. V sobotu 2. září od 9 hodin se zde uskuteční Sklářská slavnost, kterou pořádá jablonecké Muzeum skla a bižuterie.

Můžete se těšit na stánky se skleněným a bižuterním zbožím, uvidíte ale také mistry skláře přímo při práci – hned ve dvou sklářských pecích se bude tavit a foukat sklo, u Kopalova mačkadla vyrábět bižuterní kameny. K vidění bude dále tažení skleněných figurek či vinutých perlí u kahanu, zdobení skla, ruční výroba skleněné bižuterie či různých módních doplňků. Připravena je široká nabídka tvůrčích dílen, kde si budete moci vyzkoušet foukání a malování vánočních ozdob, vytvořit skleněnou mozaiku, navléknout šňůrku korálků nebo ušít originální šperk z drobných perliček.

„Slavnost zahájí v 10 hodin mše svatá, poté uctíme zakladatele sklářské osady na místním hřbitově. V kulturním programu vystoupí folklórní soubor Jizera z Liberce, Kočovné divadlo Rózy Blechové pro děti a bluegrassová kapela Nudličky“, přiblížila za pořadatele Šárka Labusová. Otevřeny budou i nové expozice v jediném zachovalém stavení osady, tzv. Liščí boudě“, která byla letos v květnu znovu zpřístupněna po roční přestávce způsobené rekonstrukcí objektu.

Na Sklářskou slavnost na Kristiánově se můžete vydat v sobotu 2. září, program bude probíhat až do 16 hodin a vstup je zdarma.

Kontakt

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou

Šárka Labusová, tel.: 483 369 022, e-mail: sarka.labusova@msb-jablonec.cz

Program:

09.00 začátek

10.00 mše svatá

11.00 pietní vzpomínka na lesním hřbitově

11.15 vystoupení folklórního souboru Jizera

11.45 pohádka Kočovného divadla Rózy Blechové

12.30 kapela Nudličky

13.30 vystoupení folklórního souboru Jizera

14.00 pohádka Kočovného divadla Rózy Blechové

14.45 kapela Nudličky

16.00 konec

Doprava

Na Kristiánov se návštěvníci dostanou pouze pěšky po turistických cestách z Janova nad Nisou, Bedřichova, Hrabětic a Josefova Dolu nebo na kole po značených cyklotrasách.

V den slavnosti budou posíleny autobusové spoje MHD linky č. 1, která jede z centra Jablonce nad Nisou směrem na Bedřichov. Kdo pojede autem, může využít parkoviště v Bedřichově a v Hraběticích.

Sponzoři

Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, obce Bedřichov, obce Janov nad Nisou, Severočeských komunálních služeb s. r. o. a SPORT Jablonec nad Nisou, s. r. o. – Městský plavecký bazén.

Sklářská osada Kristiánov

– byla založena Johannem Leopoldem Riedelem roku 1774. Sklářskou pec tu poprvé roztopil na Tři krále (6. ledna) 1776 a jeho potomci huť provozovali až do roku 1887, tedy přesně 111 let. Zpočátku se zde vyráběly zejména číše a pohárky z dutého skla, holby, lékárenské lahvičky, flakonky a lustrové ověsky, v 19. století se staly hlavním artiklem mačkářské tyče, trubičky a tyčinky pro výboru bižuterie. Specialitou byly tzv. „tutny“, duté trubice, které sloužily jako polotovar pro výrobu skleněných náramků – banglí. Do dnešní doby se z tehdy významné sklářské osady zachovalo pouze jediné stavení sloužící původně pro ubytování sklářů, později jako hospoda a rekreační zařízení, tzv. Liščí bouda. Dnes je ve správě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a v minulém roce prošla kompletní rekonstrukcí. Její součástí bylo vytvoření nových expozic, malého naučného okruhu po zaniklých stavbách osady a naučné stezky spojující významná místa spojená s místní sklářskou tradicí na trase mezi Kristiánovem a hlavní budovou Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Jana Šůrová

asistentka ředitelky muzea

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Tagy