weby pro nejsevernější čechy

Dny lidové architektury na Kristiánově

Letošní osmý ročník Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska se v Libereckém kraji bude konat o víkendu 25. – 26. července 2020. Jedním z návštěvnických cílů se stane i „Liščí bouda“ na Kristiánově v Jizerských horách.

Kdo má pro strach uděláno, vydá se na místo, kde lišky dávají dobrou noc, a kde bloudí duch čaroděje Tamanna. Pozor si budete muset dávat nejen na něj, ale mimořádně také na strašidla! Zábavný program a výstavu strašidel připravilo Kočovné muzeum strašidel z Plzně. „Probíhat bude naše hra „O skláři Lišákovi“ spojená s hledáním podkladu místního čaroděje. Každý návštěvník se samozřejmě může i seznámit s historií a zajímavostmi osady nebo si dát něco dobrého na zub. Všichni obdrží malou odměnu“, uvedla Milada Valečková, ředitelka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, které má objekt ve správě. Projít se budete moci po okruhu zaniklých staveb osady Kristiánov a pro náročnější turisty je k dispozici naučná stezka „Cestou jizerskohorských sklářů“, která sem vede od Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

„Liščí bouda“ je poslední dochovaný objekt zaniklé sklářské osady Kristiánov z poloviny 70. let 18. století. Vznikl společně se sklárnou, původně jako obydlí pro skláře, později se z něj stala hutní hospoda a po požáru hutě vyhledávaná výletní restaurace. V roce 1958 byl prohlášen za kulturní památku. „Od roku 1963 objekt provozuje naše muzeum, které se v letech 2016-2017 postaralo o jeho kompletní revitalizaci a získalo za ni ocenění Stavba roku Libereckého kraje v kategorii rekonstrukcí staveb, památkových objektů a brownfields“, uvedla Valečková.

Vstup je po oba dny zdarma a otevřeno bude od 10 do 17 hodin.

Partnery projektu jsou Ministerstvo kultury České republiky, Liberecký kraj, Spolek přátel muzea, portál ProPamátky a HitRádio FM.

Šárka Labusová
asistentka ředitelky muzea
E: sarka.labusova@msb-jablonec.cz
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou
U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou
www.msb-jablonec.cz

Tagy