weby pro nejsevernější čechy

Průvodce Prahou erotickou vydala Academia

Bedekrů a průvodců jsou v knihkupectvích plné regály. Dobrý způsob, jak poznávat okolí i daleké kraje, je také ztratit se (a pak se najít), což platí i pro tu, v titulku článku zmíněnou erotiku, ale v téhle zimě bych doporučil raději knihu a nějaký hřejivý nápoj.

Po Praze avantgardní (o které jsem psali tady) přichází letos na sklonku roku nakladatelství Academia s dalším titulem stejné řady i formátu, s Prahou erotickou.

Autoři (Radim Kopáč a Josef Schwarz) prozkoumávají hlavní město a upozorňují čtenáře na to, co se kde šustlo a to někdy opravdu doslova. Své místo tu nacházejí vykřičené domy, ale i nakladatelství, která se erotické literatuře věnovala, jsou tu zmíněni někteří umělci, které jako erotické považujeme jaksi standardně (třeba Honza, neboli Jana Krejcarová), ale i ti, kteří jsou často od erotiky jako takové poněkud odstavování, zejména středoškolskými učiteli (třeba Jaroslav Seifert).

Zkrátka ale tentokrát nepřijdou ani postavy kamenné, protože když chodíte po městě a zdvihnete hlavu, často se nestačíte divit tomu, co se na některých domech děje každý den, každou noc a každou chvilku.

Největší část knihy je věnovaná centru města, Praze 1. Ostatní pražské obvody jsou zastoupeny velmi chabě a nedokážu posoudit, jestli je to proto, že by tu erotika absentovala úplně (to asi těžko, jestli si dobře vzpomínám) a nebo jestli je tu jen málo míst a událostí, které si v erotickém průvodci zaslouží vlastní heslo.

Rozhodně není od věci si město projít. Když potom použijete, pro poznávání města, i metodu zmíněnou na začátku – ztratit se, je možné, že v nějakém průvodci příštím budou mít autoři příštího bedekru postaráno o nová pokračování.

 

Průvodci z Academie tady->

 

Tagy