weby pro nejsevernější čechy

ZÁŘIJOVÝ BATŮŽEK ČINOHERNÍHO STUDIA: TEMNÉ TÉMA vs. LETNÍ SLUNCE A HORKÉ POČASÍ

V neděli 11. září 2016 se poprvé v této sezóně konal tradiční Činoherácký batůžek. A tematicky se, podobně jako některá aktuální představení Činoherního studia v Ústí nad Labem, věnoval „věcem posledním“. Zamířili jsme proto na naučný výlet po místních hřbitovech.


Za nezvykle teplého počasí se účastníci sešli v hojném počtu odpoledne před Činoherním studiem na Střekově a vyrazili areálem Setuzy na střekovský hřbitov.
Průvodce Petr Karlíček před „vstupní branou na věčnost“ promluvil o historii pohřebnictví na Ústecku a pak už jsme vyrazili na hřbitov samotný. „Svůj věčný sen“ tu sní nejedna celebrita. Například Šura Hašková-Věrná, ruská žena spisovatele Jaroslava Haška. Tato záhadná osoba se po Haškově smrti provdala za lékaře Arsena Věrného. Za jeho synem se pak na počátku šedesátých let 20. století odstěhovala do Ústí nad Labem dožít.


Za pozornost stojí i hroby Evžena Valčáka, legionáře a spolupracovníka V. I. Lenina, Petra Friedricha, první oběťi srpnové okupace v celém Československu, či operního pěvce Jiřího Pelce. Monumentální jsou jsou hrobky místních podnikatelů – třeba prvního ředitele Spolku pro hutní a chemickou výrobu Alexandera von Wölfela nebo továrníků Franze a Heinricha Schichtových Feministky by jistě zaujal hrob první předsedkyně národního výboru města Ústí nad Labem – emancipované komunistky a odbojářky Marie Vobecké a milovníky dobrodružné literatury pak hrob Ernsta Herziga, který se přátelil s Karlem Mayem a v jehož výletním hostinci (dnes známým jako Srdíčko) velký spisovatel tvořil…
Po odchodu ze střekovského hřbitova pokračovala výprava směrem do údolí k řece Labi. V této fázi část účastníků omylem sešla z cesty. Je to zvláštní, protože mezi nimi byli i ostřílení turisté. Zřejmě se věnovali „drbání“ a nesledovali turistickou značku. „Tak takhle by to, soudruzi, nešlo“, řekl by jistě vzpomínaný Leninův kumpán Evžen Valčák.
Další etapa „funerální vycházky“ pokračovala po Labské cyklostezce ke hřbitovu do Valtířova. Kde leží „muž, který dal pivu tvář“ neboli „velkobřezenský dědek“ Viktor Cibich, jehož podobiznu známe z pivních půllitrů a etiket pivovaru v nedalekém Velkém Březně.
Po krátkém výkladu o životě Viktora Cibicha byl naučný pochod ukončen ve valtířovském hostinci Na Kopečku/Am Hügel. Odtud pak ta „zvlčilejší“ část výpravy ještě večer pokračovala autobusem do letního kulturního stánku u řeky Labe známého „Box na nábřeží“.

Nutno říci, že první Batůžek sezóny 2016/17 se po všech stránkách vydařil, a i přes nezvykle horké počasí byla vidět všeobecná spokojenost a dobrá nálada.

Autor by rád čtenáře srdečně pozval i na další Batůžek, který se bude konat v neděli 2. října 2016 a zavede nás do Zappenlandu neboli Šiškozemě, tedy do kraje, který se nachází v okolí tzv. Růžovského vrchu na Děčínsku.
(další informace tady a tady)

Autoři fotografií: David Dejvis Desenský, Matyáš Diestler a Petr Karlíček