weby pro nejsevernější čechy

Znamení víry v krajině podstávkových domů

Na podzim roku 2018 se do prodeje dostal další titul jednotně vyhlížející edice, vydávané sdružením Pilgerhäusl e.V. (Poutnický domek) v Hirschfelde – tentokrát jde o knihu autorů Jeannette Gosteli (koncepce, fotografie, sazba) a Michaela Dittricha (texty) s názvem Znamení víry v krajině podstávkových domů – kaple, boží muka, kříže u cest.

Knihy poněkud atypického formátu už vyšly dříve dvě:



Nový titul volně navazuje – severní Čechy a Horní Lužice (devět regionů) a objekty, neodmyslitelně patřící do krajiny, byť občas přehlížené a nevnímané. Kamenné kříže, skalní obrazy a reliéfy, sochy, boží muka, kaple, stromy s obrázky, kříže u cest – prostě takové „drobnosti“, svědčící o životě a víře obyvatel mnohdy drsného kraje. „Kniha Vás chce pozvat k tomu, abyste se potěšili krásou, která z obrázků vyzařuje, sami se vydali na objevnou cestu do tohoto kraje a v neposlední řadě si těchto symbolů víry vážili a skrz ně sami osobně vyjadřovali své prosby, dík, radost a naději i smutek a stížnost.

Z citace vyplývá, že nejde o nějakou vyčerpávající a podrobnou encyklopedii (ostatně o mnohých artefaktech se bohužel v dnešní době ví vskutku pramálo). Spíš o popud, přehled, návod k putování, pobídku k zamyšlení, co a proč bylo. Místa z obou stran hranice, profláknutá (Modlivý důl, Cvikov, Jiřetín, Mikulášovice a mnohá další) i zcela opomíjená, uprostřed měst i ztracená v širých polích, monumentální i nepatrná. Informace (vše německy a česky) jsou poměrně stručné, leč jasné. Jasnou výhodou pak je i skutečnost, že kdo jiný než němečtí autoři by měli rozumět „svým“ nápisům na těchto památkách. Specialitou knihy je příloha GPS-dat, podle níž každý zaznamenaný objekt lze v terénu najít dle udaných souřadnic.

232 stran, více než 250 fotografií 180 vybraných drobných sakrálních památek, přehledová mapa od Děčína po Novou Paku, od Turnova po Görlitz. Listujte, vzpomínejte kde už jste byli a plánujte, kam vyrazit – vždyť právě k něčemu takovému je kniha stvořena.

PS: Kniha je ke koupi např. v rumburské Loretě. Kde už se nám párkrát stalo, že nad ní někdo ohrnul nos pro její cenu. Že prý oni sami nebo jejich známí ji sehnali přímo v Německu za 250 korun. Inu, nemohu se hádat, ale nejde mi z hlavy přepočet, je-li na obalu vytištěno Preis: 24,95 €.

Tagy