weby pro nejsevernější čechy

Loretánské slavnosti 2019 + Dny evropského dědictví 2019

V sobotu 14. září 2019 se Loreta Rumburk opět přidala k oslavám Dnů evropského dědictvíprostřednictvím tradičních Loretánských slavností.

Sliby a plány jsou jedna věc, realita jiná. Tudíž bylo třeba program slavností na poslední chvíli měnit a zajišťovat „náhradní“ účinkující. Zpráva na Děčínském Deníku tedy nevědomky lže, protože aktuální verze byla jinak:

FB Lorety o slavnostech letos píše:

V sobotu 14. 9. 2019 proběhly 23. Loretánské slavnosti v Rumburku. Loreta s ambitem a klášterním kostelem sv. Vavřince patřily hudbě, divadlu, výtvarným dílnám a komentovaným prohlídkám. 

Jak málo slovy se dá vyjádřit celý den naplněný událostmi…

PS: I letos se při slavnostech oslavoval desetitisícátý návštěvník – tentokrát dokonce z Rumburku.

FB Lorety praví:

Nehrajeme si s čísly, prostě to tak náhodou znovu vyšlo. V sobotu 14. 9. 2019 jsme během Loretánských slavností 2019 v Loretě Rumburk přivítali letošního návštěvníka s kulatým pořadovým číslem deset tisíc. Těší nás, že letos poprvé je to návštěvník domácí, přímo z Rumburku. Volná vstupenka jej spolu s rodinou opravňuje k volnému vstupu do Lorety na další rok. K tomu jsme s radostí přidali publikace z produkce Lorety.

A konečně i oficiální zpráva:

V sobotu 14. 9. 2019 proběhly 23. Loretánské slavnosti v Rumburku. Loreta s ambitem a klášterním kostelem sv. Vavřince patřily hudbě, divadlu, výtvarným dílnám a komentovaným prohlídkám. Vyhledalo je 450 návštěvníků. Slavnosti se pořádají od roku 1997 jako připomínka dostavby a posvěcení loretánské kaple ze září roku 1707. Slavnosti připravila Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk a město Rumburk za podpory Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien. Akce se pořádala při příležitosti Dnů evropského dědictví jako regionální zážitek Českosaského Švýcarska.

Kromě místní dětí potěšili malí zpěváčci z ústeckého sboru. Nepřijeli na otočku, jako tomu bývá zvykem, ale den v Loretě si pořádně užili. Jako novinka potěšila možnost ochutnat kávu z místní kavárny a čokoládu z čokoládovny. Vyhledávaná byla výroba ručního papíru s připojenou tiskařskou dílnou. Prázdná nezůstala ani dílna na výrobu linorytu. V kapli Sv. schodů se premiérově představily restaurované sochy z 18. století. Přespolní návštěvníci vyhledávali prohlídky s průvodcem.

Během Loretánských slavností 2019 se v kulturní památce přivítal letošní návštěvník s kulatým pořadovým číslem deset tisíc. Pořadatele potěšilo, že letos poprvé to byl návštěvník domácí, přímo z Rumburku. Obdržel volnou vstupenku, která jej spolu s rodinou opravňuje k volnému vstupu do Lorety na další rok. Navíc dostal publikace z produkce Lorety.

Součástí slavností byla dernisáž výstavy fotografií Iva Šafuse. Ten přes léto v ambitu Lorety vystavoval snímky, které nafotil pro zpravodajský web www.vybezek.eu. Návštěvníkům dernisáže výstavy „Taje a krásy Šluknovska“ přiblížil přírodní a historické zajímavosti regionu.

Klára Mágrová

Foto Loreta:

Foto IŠ:

Děčínský Deník ->

Rok 2018 ->, rok 2017 ->rok 2016 ->, rok 2015 ->, rok 2014 ->, rok 2013 ->, rok 2012 ->, rok 2011 ->

Tagy