weby pro nejsevernější čechy

Kniha nevoňavých historek k pivu a zábavě

Liberecký spisovatel Jan Šebelka vydal další knihu, tentokrát vlastním nákladem. Možná proto, že nevoňavým tématem si žádná redakce nechtěla umazat stůl či počítač.

Kniha O Hovnech a jiných běsech je sbírka spíš tragikomických než veselých historek, do nichž nás občas přivedou naše vnitřnosti. Přináší kratochvilné čtení o situacích, které bychom podruhé zažít nechtěli. Lehkovážnou notu celé publikace vtipně podporují ilustrace kreslíře Petra Urbana, autora populárních postaviček Rudy Pivrnce a báby Pěničkové.

(Jan Šebelka: O hovnech a jiných běsech. Ve spolupráci s Kruhem autorů Liberecka vydal Jan Šebelka v roce 2019. Ilustrace: Petr Urban. 165 stran.

ISBN 978-80-906764-4-2)

Kniha, jejíž název parafrázuje O lásce a jiných běsechGabriela Garcíi Márqueze, obsahuje soubor povídek, vyprávění, krátkých příběhů, anekdot nebo internetových diskusí, které tematicky sjednocuje jedno nepříliš voňavé téma. Obdobných historek kolují zejména po hospodách stovky, ale ne všechny je možné z ústního podání adekvátně převést do psané podoby. To uměli jen geniální spisovatelé, jakými byli Bohumil Hrabal nebo Jaroslav Hašek, z jehož díla se v knize objevují čtyři texty. Sborník  nechce těmto velikánům konkurovat ani se netváří jako vysoká literatura. Snaží se jen poctivě odvyprávět veselé historky tak, aby neurážely jemnocit čtenářů a především čtenářek. A aby je i trochu pobavily.

Sám autor ke své knize řekl: „K jejímu vydání mě svým způsobem přiměla nenávistná, nevtipná a rozdělující atmosféra v celé naší společnosti. Politika dělí rodiny, kamarády, štamgasty v hospodách. Proto jsem se pokusil historkami o tom, jak se kdo kdy posral (podělal, pokakal, znečistil), toto pnutí poněkud zmírnit. Někomu se může sice zdát, že bavit se o exkrementech a politice je vlastně totéž, ale u toho prvního je alespoň sranda.“

Pro představu dodáváme v příloze alespoň závěrečné desatero. A přejeme, aby se čtenáři z četby Šebelkovy knihy ani z ničeho jiného „neznečistili“…

Pro Výběžek připravil Milan Hrabal

Tagy