weby pro nejsevernější čechy

Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natažení

V roce 2019 vydalo nakladatelství Argo útlou knížečku Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natažení britského autora Philipa Pullmana (znát byste ho mohli díky jeho zfilmované knize Zlatý kompas).

Knížečka opravdu útlounká, vlastně jen pár stran. Skutečně na jedno natažení, přečtete ho snadno za jednu jízdu vlakem. Velká písmena, sem tam působivě jednoduchý obrázek a občas barevná písmenka, vybočující neposlušně z textu. Ale nenechte se splést, byť anotace vypadá takřka pohádkově, já bych se hodně rozmýšlel, zda tenhle text, jehož číslování stránek jde proti proudu pozpátku, dát do ruky dětem. I když dneska… Hravý text, v němž se proplétají zdánlivě nesouvisející motivy „reálné“ s těmi, o nichž postavy původně jen hovoří, skoro ve stylu Pulp Fiction (motivy zapadají do sebe jako ozubená kolečka orloje). Imaginace, prazvláštní bezčasí (byť se příběh odehrává v době, kdy se ještě čas řídil hodinovým strojkem), pohádkové kulisy (před dávnými a dávnými časy), chvílemi spíš horor. Děj nelze raději ani naznačovat, aby se čtenář nechal okouzlit netuše, co se stane na další straně. Přes všechnu hravost je tu ale i temnější tón:

Spousta lidí se domnívá, že stačí něco si přát, aby se to splnilo. … Má ovšem jeden háček… Pravda je totiž taková: když něco chcete, můžete to získat, ale jen když přijmete i všechno ostatní, co k tomu patří, včetně dřiny a únavy, a musíte počítat i s tím, že se to nepodaří.

Ani se nedivím, že se tenhle krátký text stal předlohou několika divadelních i dvou operních adaptací… Tak ať se vám přání plní.

Tagy