weby pro nejsevernější čechy

Pátrání po Silvestrovi

Faktografická detektivka. Objevené osudy singapurských baťovců.

Novinka z nakladatelství       ke koupi zde ->

Silvestr Němec, rodák z jihomoravských Vémyslic, v devatenácti letech odjel jako zaměstnanec firmy Baťa do Singapuru. Zde ho zastihly válečné události. Jako dobrovolník se aktivně zapojil do obrany Singapuru proti japonské invazi v únoru 1942 a za nejasných okolností zahynul. Bylo mu tehdy pouhých 22 let.

Rodině po něm zůstal po něm jediný dopis, pár dokumentů a fotografií.

Jeho prasynovec Jan Beránek se chtěl dozvědět víc, a tak tři roky zkoumal Silvestrovy osudy. Při svém téměř detektivním pátrání navštívil archivy ve Zlíně, Znojmě, Praze, Londýně a Singapuru. S pomocí dalších historiků a pamětníků shromáždil řadu unikátních fotografií a dosud nepublikovaných dokumentů, včetně deníků a vzpomínek několika singapurských baťovců.

Kniha popisuje autorovo pátrání od prvních okamžiků, čtenář se postupně seznámí se Silvestrovým rodinným zázemím, s jeho působením v Singapuru a dramatickými válečnými událostmi v zimě 1941–1942, které nakonec vedly k jeho předčasné smrti.

Pátrání po Silvestrovi není ovšem jen poutavým vyprávěním o autorově zmizelém prastrýci. Čtenář se současně dozvídá o fungování Baťovy firmy v Singapuru i s podmínkami, za jakých mladí zaměstnanci této firmy odjížděli pracovat do ciziny.

Na základě dochovaných pramenů, hovorů s potomky pamětníků a osobní návštěvy Singapuru Jan Beránek zjistil více, než zpočátku doufal. Bohatě vypravená kniha obsahuje 230 unikátních a většinou dosud nepublikovaných fotografií, dokumentů a dopisů.

Nakladatelství Mystery Press vybočilo ze své zaběhnuté ediční produkce zaměřené především na detektivky, krimi, sci-fi a thrillery a vydalo knížku literatury faktu. Je to vybočení energické a zvládnuté, doufejme tedy, že nezůstane jen u jediného titulu v tomto žánru, protože Pátrání po Silvestrovi je velmi zajímavý titul.

Dost o knize napoví už pouhý obsah:



Mapka bojů o Singapur v únoru 1942 je názorným doplňkem dějiště příběhu.

Ukázku z knihy si můžete, milí čtenáři, přečíst v přiloženém pdf:

Ukázka z knihy

 

Milan Hrabal

Krátce o autorovi

Jan Beránek (foto © Františka Beránková)

Jan Beránek (*1970) se narodil v Brně a v dětství často pobýval u prarodičů ve Vémyslicích, z jejichž vyprávění o svém strýci Silvestrovi věděl.

Profesně se zabývá problémy životního prostředí, ze zájmu už od studií sleduje také astronomii a fyziku. Jeho koníčkem je fotografování. V českých médiích publikoval desítky textů. Některé z nich můžete najít na jeho osobní webové stránce www.janberanek.cz. S manželkou a třemi dětmi žije v Nizozemsku.

-mhra-

Tagy