weby pro nejsevernější čechy

Toulání Lužickými horami – aneb Krajina skal

Cestovatelsko-gurmánská dvojice poutník-spisovatel Marek Řeháček a horolezec-malíř Petr Ferdyš Polda cestuje po severních koutech naší vlasti a tvoří nádherné knížky.

Jejich čerstvým titulem je Krajina skal aneb Toulání Lužickými horami – kniha první.

Kniha je bohatě ilustrovaná, kvalitně vytištěná na křídě. Vydal ji Jizersko-ještědský horský spolek a je přitažlivá obsahově i vzhledově. Autor textů navazuje na styl vyprávění knih o regionu před sto lety, přičemž výrazové prostředky jsou současné. Obdobně postupuje také ilustrátor.

Hvozd s rozhlednou (kresba Petr Ferdyš Polda)

Kniha popisuje pískovcovou krajinu někde mezi českým Hrádkem nad Nisou a saským Oybinem. Zahrnuje historii krajiny a její fenomény, zejména pískovec, lesní cesty nebo staré hraniční patníky. Obsahuje také pověsti a příběhy jednotlivých skalních oblastí i skal, jako je například Popova skála, Skalní divadlo, Pohádkový důl, Sloní kameny nebo Císařské údolí na české straně, Kelchstein, Scharfenstein, Töpfer a mnoho dalších v sousedním Sasku. Vůbec poprvé je v knize podrobněji popsána i pestrá horolezecká historie této oblasti.

Tady je ukázka z knihy:

Krajina skal - ukázka z knihy

 

Každý, kdo má rád putování klidem lesů a hor, si krajinu Lužických hor určitě zamiluje. A Řeháčkova kniha Krajina skal se pro něj stane nepostradatelným bedekrem. Mohu to potvrdit.

A ještě pozor: je to první díl chystané trilogie. Tak se máme na co těšit.

Milan Hrabal

Autor knihy (vpravo) na besedě v Jiříkově v roce 2019

Medailonek autora

Marek Řeháček (1975) český vlastivědný badatel, spisovatel a publicista. Jeho literárním vzorem je liberecký spisovatel Miloslav Nevrlý. Při své vlastní tvorbě spolupracuje s kreslířem Petrem Ferdyšem Poldou a fotografem Janem Pikousem. Od roku 2015 působí jako volné tvůrčí trio Liberečtí knihotvůrci. Je aktivním členem Jizersko-ještědského horského spolku.

-mhra-

Tagy