weby pro nejsevernější čechy

Dokonalá letní plážovka přichází z Varnsdorfu

Nakladatelství Mystery Press už několik let – vždy na jaře – posílá na knižní trh úspěšné knížky nejčtenější varnsdorfské spisovatelky Marie Rejfové. Poslední pětiletku „opanovaly“ její „soft“ detektivní příběhy s učitelkou Josefínou Divíškovou v hlavní roli.

Novinka z nakladatelství      ke koupi zde ->

Tato česká slečna Marplová letos čtenářům udělala radost pátým pokračováním svých poněkud ztřeštěných příběhů. Paní spisovatelka mu dala pichlavý název Když se vosy vyrojí.

Tentokrát se Josefína rozhodne uspořádat letní výtvarný kurz. Za tím účelem si pronajme statek pod zříceninou hradu Krákorec. Nikdo, dokonce ani ona sama, nečeká, že by se mohlo přihodit něco zvláštního. Jenže když je nalezeno mrtvé tělo jednoho z účastníků kurzu, Josefína má o zábavu postaráno. Jak je jejím zvykem, pustí se na vlastní pěst se do pátrání po vrahovi. Podezřelých je samozřejmě víc, a tak to není jednoduché. A to ještě objeví, že na Krákorci pracuje skupina brigádníků, a v ní dcera komisaře Tvrdíka. Pokus navázat s ní kontakt nedopadne dobře. Události dostávají spád a letní dobrodružství se blíží k rozuzlení.

Brzy po vydání se na www.databazeknih.cz objevila řada spokojených čtenářských ohlasů. Nejvýstižnější se mi jeví tyto tři výroky: „dokonalá letní plážovka“, „příjemná jednohubka na jeden večer“nebo „standardně dobré čtení“. A protože léto dorazilo také do Varnsdorfu a celého Šluknovské výběžku, je čas na Rejfovou a Josefínu i v tomto zapadlém koutě naší vlasti. Nemáme tady sice mořské pláže, ale i na dece na rozkvetlé louce se čtením o „vosím rojení“ pobavíte. A můžete si vybrat, zda to bude tištěná kniha, nebo paralelní vydání v elektronickém e-booku.

Marie Rejfová (Foto: Tomáš Felcman)

Marie Rejfová – Když se vosy vyrojí. (Vydalo nakladatelství MysteryPress, Praha 2021. Ilustroval Daniel Špaček. 24 stran. ISBN 978-80-7588-263-9)

Hodnocení na serveru www.databazeknih.cz je aktuálně na skvělých 93 %. Tady jsou nejzajímavější z názory čtenářů. Zklamaný byl jediný čtenář:

Tentokrát jsem poprvé s Josefinou zažil zklamání. Nedokážu říct jasně proč, ale tenhle díl mi nesedl. Možná mi chyběly známé postavy z minulých dílů, možná jsem se v postavách nějak ztrácel, možná jsem podivného trampa viděl jako nejlepšího adepta na oběť, možná...“ (teaPeter)

Výběr ze spokojených čtenářských ohlasů:

Skvěle jsou vykresleny postavy kolem Josefíny. Líbilo se mi, že jsem je dostatečně poznala a pak se stala vražda. Taky jsou zde prvky překvapení, kde není vše, jak na první pohled vypadá. A hlavně se mi líbilo prostředí děje. Pod zříceninou, les, statek, prázdniny, léto. Opravdu pohodová letní atmosféra. Dobře jsou zkombinovány charaktery postav. Je tu protivná bába, dvě dobré kamarádky, které přesto mají své tajemství. Důchodce, který nechce být sám. Podivný tramp, pubertální dcera, mladý muž, který je lenoch a alkoholik, ale až tak moc za to úplně nemůže. No, zajímavá sestava, která vám vykouzlí úsměv na rtu, nejen svými činy, ale i Josefíniny hláškami.“ (JanaDor)

*

Moje oblíbená autorka opět nezklamala. Kniha přečtena jedním dechem. Potěšila mě. Mám ráda autorčin styl psaní a je mi blízký i její smysl pro humor.“ (vsechnonebonic)

*

Na tuto odlehčenou detektivku jsem se po několika ne zrovna pozitivně laděných knihách těšila. A Josefína opět nezklamala. Máme tady pohodovou letní atmosféru, nějaké ty vtípky, pár klepů a samozřejmě vraždu a spoustu podezřelých. No prostě oddechovka s troškou napětí, u které se nemusíte bát, že by se hlavním hrdinům něco zlého přihodilo.“  (Bubo19)

Vybral a sestavil: Milan Hrabal

 A jako bonus nabízíme odkaz na krátký rozhovor autora článku s Marií Rejfovou:

Tagy