weby pro nejsevernější čechy

Templarius Bohemicus: Tajemství pokladu templářů

Lidem už více než sedm staletí nedávají spát zmizelé poklady mocného středověkého řádu templářských rytířů.

Jejich hlavní poklad – Svatý Grál, Archa Úmluvy a Bafomet – neustále jitří představivost mnoha lidí. Touha po objevení tohoto pokladu pohání k aktivitě nejenom lovce pokladů, ale i historiky. Skeptici jsou přesvědčeni, že žádný templářský poklad nikdy neexistoval. Mnoho odborníků i laiků se domnívá, že templáři v podzemí Šalamounova chrámu nalezli poklad, který vedle bohatství hmotného obsahuje i důležitou část bohatství duchovního. A tak hledají důkazy, a ještě lépe – poklad samotný.

Po stopách templářského pokladu se vydal i varnsdorfský autor literatury faktu Templarius Bohemicus, vystupující také jako templářský mnich Petr S. Berka z Dubé. Problematice templářského řádu se soustavně věnuje delší čas a na toto téma vydal již několik knih. Ve své nejnovější knize Tajemství pokladu Templářův bohatém výčtu možností spekuluje o tom, co všechno vlastně tento poklad může obsahovat a současně objasňuje důvody, které jeho i jiné autory k takovým spekulacím vedou.

Oficiální foto autora (archiv T. B.)

Přínosný je encyklopedický popis všech lokalit, které byly v souvislosti s tímto pokladem zmíněny v pověstech, odborných textech apod. Kniha zachycuje celkem 66 takových lokalit ve 41 zemích na čtyřech kontinentech. Českého čtenáře nejspíš překvapí, na kolika místech na českém území templářský poklad byl nebo mohl být, a také fakt, že k nám nejspíš zavítal i legendární rytíř Lancelot. Jinou perličkou je například zmínka o možné souvislosti mezi Činty, strážci božského krystalu Čintámaní, a pražským Vyšehradem. Autor dokonce uvažuje s možností, že Čintové jsou vlastně přímí předchůdci Čechů. Ať už je pravda taková nebo onaká, jde o četbu zajímavou a objevnou.

Bohatě ilustrovanou knihu vydalo nakladatelství Machart v edici Lexikon a je k zakoupení mimo jiné prodejnách knihkupectví Papírová loď v Rumburku a ve Varnsdorfu.

Tolštejnské slavnosti 2005 – jako doprovod Josefa Navrátila, starosty Chřibské, kde templáři působili (foto archiv T. B.)

Dodatek:

Přehled dosud vydaných Templariových knih o templářích:

Templáři v zemích českých králů – Čechy, (Machart, 2009)

Templáři v zemích českých králů – Morava, Slezsko, Lužice, Rakousy, (Machart, 2009)

Templáři v pověstech a legendách, (Bor, 2013)

Praha Templářská a Řehole spolubojovníků Templu, (Machart, 2014)

Milan Hrabal

Tagy