weby pro nejsevernější čechy

Soupis nemovitých kulturních památek – okres Liberec

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci, s podporou mnoha „dotčených“ měst a Libereckého kraje vydal (zatím?) tři díly plánovaného širšího cyklu Soupis nemovitých kulturních památek v Libereckém kraji. Všechny tři svazky se týkají okresu Liberec.

Kdo mne někdy potkal, ten ví, že na cesty si žádné jídlo ani pití nekupuji a že courám několik let klidně v roztrhaných botách. Považuji totiž za důležitější prostředky investovat do jiných oblastí, a mou slabinou jsou knihy, především ty, věnované regionům, místopisu, historii. Nové i ty starší, které objevuji postupně.

K bontonu patří tak nějak na památkáře spíš nadávat. Pravda, někdy jejich rozhodnutí lze těžko komentovat. Na druhou stranu činí to, co mnohdy nejsme schopni docenit. Už jen samotná evidence tvoří úctyhodné dílo a zdroj jinde nedostupných informací. Nepostradatelnou sadou knih se mi stala edice „Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře“, postupně jsem narazil i na další tituly, mnohdy spjaté s různými projekty a granty. Z této škatulky Soupis vybočuje – na první pohled jde „jen“ o tištěnou podobu toho, co lze nalézt v on-line přístupném Památkovém katalogu. Kupodivu a naštěstí to ale není tak úplně pravda. V období 2000 až 2007 totiž proběhla pod patronací Ministerstva kultury České republiky revize památkového fondu, a knihy jsou výstupem této činnosti. Už se mi tudíž stalo, že při dohledávání informací pro texty na pobočném webu bylo v knize víc než v on-line katalogu.

A co si budeme nalhávat, byť se z knihy nedá kopírovat Ctrl+C a Ctrl+V, hledání v ní je jednodušší než na netu. Abecedně řazená místa, obecný popis obce, mapa, jednotlivá místa s fotkou. Místa, okolo nichž mnohdy procházíme bez povšimnutí, místa, o nichž toho moc nevíme. Od chrámů po zdi a brány, od honosných domů po neznatelné terénní relikty.

První díl vyšel v roce 2010, obsahoval obce z okresu od A do Le (poslední jsou Letařovice, obec Bílá). Kniha o 272 je v papírovém přebalu, kvalitní papír, látková záložka.

Druhý díl z roku 2013 je věnován jen samotnému Liberci, má 152 stran, je již bez přebalu, záložka nechybí.

Třetí díl je také z roku 2013, obsahuje obce od Lu po Ž (Ludvíkov pod Smrkem – Žibřidice), opět bez přebalu a tentokrát i bez záložky, 240 stran.

Každý díl obsahuje seznam pramenů, webových zdrojů a použité literatury, rejstřík jmen a seznam fotografií a map.

Nemám tušení, zda někdy budou i další okresy. Z původních doprovodných textů to ten dojem dělalo, ale už je dlouho ticho. A že by se přidaly ostatní kraje, ani zmínka. Ono bohužel tyhle publikace většinou neslaví žádné prodejní úspěchy, a kvůli podivným existencím jako jsem já se je vydávat nevyplatí.

A mne po několikadenním kochání a namátkovém listování čekání komplexní prověrka zveřejněného + opravy a doplňování.

 

Tagy