weby pro nejsevernější čechy

Strhující krimi trilogie z Faerských ostrovů

Oceňovaný televizní scénárista Chris Ould se jako spisovatel proslavil trilogií krimi thrillerů z prostředí Faerských ostrovů, v nichž hlavní postavou je detektiv Jan Reyna.
Chris Ould: Neklidné pobřeží (The Blood Strand, překlad Alžběta Lexová), Mystery Press 2020, ISBN: 978-80-7588-219-6
Chris Ould: Zátoka smutku (The Killing Bay), překlad Alžběta Lexová, Mystery Press 2021, ISBN: 978-80-7588-295-0
Chris Ould: Oheň na pláži (The Fire Pit), překlad Alžběta Lexová, Mystery Press 2021, ISBN: 978-80-7588-295-0

Díky zeměpisné poloze děje mezi čtenáři získala trilogie oblíbenou nálepku „severská krimi“ a s touto literaturou je také poměřována. Letos nakladatelství Mystery Press úspěšně dokončilo kompletní vydání této série.

Dějištěm příběhu je souostroví ležící v severním Atlantiku, mezi Velkou Británií, Islandem a Norskem. Je to místo odlehlé a chladné, obydlené větrem a deštěm ošlehanými lidmi drsné a uzavřené povahy. Detektiv Jan Reyna zde prožil dětství a vrací se po mnoha letech na pozvání místního policisty Hjalti Heintze, který potřebuje pomoc zkušeného kriminalisty při vyšetřování vraždy. Ukáže se, že případ nějak souvisí s jeho otcem a Reyna stojí před rozhodnutím, zda pokračovat a riskovat, že se dozví něco nepříjemného z rodinné minulosti, nebo navždy odejít z Faerských ostrovů. Jeho rozhodnutí zůstat je osudové a změní životy všech jeho blízkých. Tajemství sebevraždy jeho matky a případ čtyřicet let utajované vraždy se propojuje a závěrečné zjištění je překvapivé a bolestné.

Čtenáři i literární kritici se shodují na tom, že Ouldovy příběhy jsou čtivé, nabité reáliemi z prostředí „ovčích“ ostrovů, a především že zápletky jsou uvěřitelné, velmi blízké možné realitě. Hlavní postavy Jan Reyna a Hjalti Hentze jsou dobře vykresleny, takže prakticky nic neruší v jejich přijetí a v důvěře v jejich jednání. Vyhovuje rovněž pozvolný napínavý vývoj příběhu, absence zběsilých akcí plných krve, přitažlivě popsaná atmosféra života na severu naší planety a také gradace vyprávění. Ta je patrná mimo jiné i na růstu celkového čtenářského hodnocení v Databázi knih od prvního dílu, který získal velice dobrých 80 % až ke třetímu dílu, jenž je hodnocen vynikajícími 93 %. U odbornějších recenzí se pohybovalo hodnocení dokonce od 85 % do 100 %. Kromě samotného příběhu je dalším kladem autorovo líčení ostrovního prostředí (a v závěru také dánských reálií), jež pro mnohé je dokonce inspirací na některou z příštích dovolených. Nepopiratelnou zásluhu na tom má rovněž překladatelka Alžběta Lexová, kterou známe například z velmi úspěšných překladů knih Tima Weavera.

Více než čísla statistiky ovšem napoví citace z recenzí:

Neklidné pobřeží (80 %)

„Perfektní detektivka, která by se s přehledem dala nazvat klasickou, pokud by se neodehrávala právě na Faerských ostrovech.“ (Hana Wielgusová)

Zátoka smutku (82 %)

„Ouldovi se v jeho sérii z Faerských ostrovů podařilo skloubit některé z nejlepších prvků severské noir s klasickou britskou detektivkou. Zátoka smutku má nezaměnitelnou severskou atmosféru, zachycuje ji v celé její „noir“ kráse a čte se jedním dechem.“ (Simona Králová)

„Autor našel dokonalou souhru v líčení místa děje, které má opět významnou roli, a mezi atmosférou postupně nabývajícího napětí. Za stránkami knihy je pak víc než jen zločin.    Policista Hjalti Hentze i inspektor Jan Reyna jsou velmi kvalitně propracované postavy, které čtenář touží poznávat a rád si je pustí k tělu, aby s nimi prožíval profesní i osobní roviny příběhu.“ (Ivan D. Hladík)

Oheň na pláži (93 %)

„Při čtení Ohně na pláži si vzpomenete na to nejlepší, co kdy vzešlo ze severských krimi, užijete si tempo textu, preciznost příběhu, všechny zvraty i vysvětlení, která jsme tolik chtěli vyčíst z předchozích dvou knih.“ (Ivan D. Hladík)

„Završení pozvolné a neuspěchané trilogie se nese ve stejném duchu jako první dva díly. Jen je o fous ponuřejší.“ (Michaela Turková)

A závěrem ještě alespoň jeden čtenářský ohlas z Databáze knih:

„Konečně detektivka, která byla docela uvěřitelná, zápletka a zločin též. Skvělá byla i absence pobíhajících chlápků s pistolí a neuvěřitelně zvrhlých a neuvěřitelně sofistikovaných záporáků.“ (panCHLEBA)

Oulova trilogie z Faerských ostrovů zaujme zcela určitě nejen čtenáře krimi literatury. Mimo jiné pro sugestivní představení oblasti, která není všeobecně známá. Vzhledem k provázanosti jednotlivých dílů doporučuji přečíst trilogii vcelku.

Chris Ould (foto © Siobhan Profaska)

CHRIS OULD

Chris Ould za svůj život vystřídal celou řadu zaměstnání, od zmrzlináře po dělníka, než v druhé polovině 80. let publikoval své první dva romány A Kind of Sleep a Road Lines.

Následně strávil mnoho let prací pro televizi – jakožto scenárista se podílel např. na seriálech Soldier, Soldier, Casualty, Hornblower a The Bill, za který získal prestižní ocenění Britské akademie filmového a televizního umění.

K literatuře se vrátil v roce 2012, a to dvojicí young adult detektivek Knock Down a The Killing Street. Proslavily ho však až tři krimi thrillery z prostředí Faerských ostrovů (Neklidné pobřeží, The Killing Bay, The Fire Pit), v nichž vystupuje detektiv Jan Reyna.

Chris Ould žije s manželkou a synem v hrabství Dorset, kde mimo jiné chová ovce a tweetuje na @WriterChrisOuld.

Milan Hrabal

Tagy